În timpurile străvechi, eschimoşii trăiau în case construite din blocuri de gheaţă. Astăzi, numeroşi turişti îşi doresc să se cazeze într-o clădire de gheaţă pentru a vedea pe propria piele senzaţiile trăite acolo. De aceea, în întreaga lume, în zonele geroase s-au construit asfel de hoteluri temporare, iar sarcina de a le transforma în clădiri unice este una destul de grea. Partea de nord a planetei deţine cele mai multe hoteluri din gheaţă datorită climatului geros de aici şi fiecare clădire în parte este un prilej de uimire şi admiraţie. Să vedem care au fost cele mai spectaculoase hoteluri de gheaţă din lume.
Hotelul de Gheaţă Jukkasjärvi, Suedia
A fost primul Hotel de Gheaţă construit vreodata în întreaga lume. În anul 1989, japonezii sculptori pasionaţi au ajuns în nordul Suediei în Jukkasjärvi şi au creat aici o colecţie de obiecte din gheaţă. Expoziţia a avut loc într-un cilindru asemănător unui iglu. Într-o noapte, nu au existat camere disponibile în oraş, astfel încât unii vizitatori au cerut permisiunea de a dormi chiar în sala de expoziţii. Ei au dormit pe jos, în saci de dormit şi aşa au devenit primii clienţi ai unui Hotel de Gheaţă.
Procesul de construcţie al hotelului începe în fiecare an în luna noiembrie, iar straturile de zăpadă sunt modelate în forme uriaşe de oţel. După câteva zile, formele sunt eliminate, iar construcţia devine un labirint de coridoare din gheaţă. După finalizare, hotelul deţine peste 100 de camere, bar, biserică, zonă de recepţie. Hotelul de Gheaţă Jukkasjärvi este cunoscut ca fiind cel mai mare din lume, ocupând o suprafaţă de 6000 de metri pătraţi.
Arhitectura hotelului este schimbată în fiecare an, fiind reconstruit de la zero. În fiecare an artiştii îşi prezintă proiectele, iar juriul selectează aproximativ 50 de sculptori în gheaţă. Hotelul Jukkasjärvi rezistă doar între lunile decembrie-aprilie şi a fost desemnat una dintre cele Şapte Minuni ale Suediei.
Hotelul de Gheaţă Bâlea Lac, România
În anul 2006 este construit primul Hotel de Gheaţă din Europa de Est, în România. Amplasat între culmile îngheţate ale Munţilor Făgăraş, la o altitudine de 2034 metri hotelul de gheaţă este construit de localnicii pasionaţi care aşteaptă an de an sezonul rece pentru a-şi pune ideile în aplicare. Aceştia se axează de obicei pe detalii legate de celebrele lucrări ale lui Constantin Brâncuşi sau alte elemente tradiţionale. Primii clienţi ai hotelului au fost 20 de englezi care şi-au dorit să petreacă Revelionul la hotelul de gheaţă Bâlea Lac.
Un sejur la Hotelul de Gheaţă Bâlea Lac este cu siguranţă o experienţă unică. Oaspeţii sunt transportaţi cu telecabina printre crestele înzăpezite ale munţilor, excursie ce oferă o panoramă incredibilă. Odata ajunşi la hotel, oaspeţii pot desfăşura diverse activităţi, Barul de Gheaţă este deschis tot timpul pentru a le oferi o băutură rece servită, desigur, din pahare de gheaţă.
Pe căile alpine, mai puţin umblate se organizează drumeţii, plimbări cu snowmobilul, săniuş. Seara se încheie cu un somn confortabil pe paturile din gheaţă acoperite cu blană de ren, saltele şi lenjerie de pat, oferindu-se de asemeni saci de dormit.
Hotelul de Gheaţă Quebec, Canada
Este situat la 5 kilometri distanţă de Quebec City şi este primul şi singurul Hotel de Gheaţă din America de Nord. Pentru construirea Hotelului de Gheaţă din Quebec este necesară aproximativ o lună şi jumătate. 50 de sculptori pricepuţi modelează în total 30 000 de tone de zăpadă şi 500 de tone de gheaţă.
Din 2001 în Biserica de Gheaţă din Quebec s-au sărbătorit 275 de nunţi, fiind descris ca în top 10 destinaţii perfecte pentru acest eveniment.