Orașul Denver este capitala statului Colorado dar în același timp, datorită dimensiunilor sale și altitudinii la care se află,și-a câștigat renumele de ”The Mile-High City”. O titulatură cât se poate de meritată dacă stăm să ne gândim că la 1600 de metri altitudine, metropola a reușit să își găsească resursele de a crește nu doar în anvergură ci și pe verticală, aici aflându-se o adevărată ”pădure” de zgârie-nori. Iar cât privește viitorul său, toate predicțiile spun că Denver va avea în continuare o creștere extrem de rapidă. Dar de ce ne-am oprit azi în fața acestui oraș? Ei bine este interesant de descoperit cum această metropolă modernă a reușit să își depășească trecutul relativ modern, păstrându-și, ba chiar mândrindu-se cu istoria sa. Denver este un loc unde poți vedea cum omul și natura coexistă armonios, Munții Stâncoși fiind abia la o aruncătură de băț distanță de oraș.

Mothers of Colorado, o statuie dedicată pionierilor sosiți aici pentru prima dată
Mothers of Colorado, o statuie dedicată pionierilor sosiți aici pentru prima dată

O chestie foarte curioasă la Denver, este sistemul de identificare a străzilor folosind o metodă ce îi pune în încurcătură chiar și pe localnici uneori. Mai întâi există străzi numerotate care merg doar de la est la vest. Apoi avem și străzi cu denumiri, acestea circulând doar de la nord la sud. Iar colact peste toate acestea există și străzile din centru care poartă tot denumiri dar sunt așezate la un unghi de 45 de grade față de cele menționate mai sus, făcând ca punctele de reper, mai ales la intersecții să fie un mic coșmar pentru oricine care nu cunoaște bine orașul.

Imagini emblematice pentru Denver
Imagini emblematice pentru Denver

Denver este un oraș plin de viață cu suficient de multe atracții turistice pentru a vă ține captivați vreme îndelungată. Cartierele sale sunt curate, frumoase și demne de explorat iar zona veche este plină de grădini, alei și terase înverzite care vor face deliciul privitorilor. În plus, mai sunt și parcurile, cu grădini extraordinar de elegante și lacuri cu apă curată. Am putea spune că este aproape asemenea unui mic paradis, chiar dacă, la fel ca în toate orașele americane moderne, zgârie-norii și-au pus amprenta deja pe cerul din Denver, interzicând oricui să uite că se află totuși într-unul dintre cele mai mari orașe ale Statelor Unite.

Denver Pavillion, un loc dedicat artei
Denver Pavillion, un loc dedicat artei

Atrații turistice în Denver

Orașul oferă o panoplie de muzee extraordinar de interesante din toate punctele de vedere. Astfel, Denver Art Museum este casă pentru opere de artă din toată lumea. Este vorba de o colecție uriașă de picturi și sculpturi ce nu poate fi văzută pe de-a întregul decât dacă veți petrece ore bune parcurgând fiecare sală în parte.
History Colorado Center este un alt punct de interes al orașului deoarece aici sunt expuse elemente ce țin de istoria întregului stat Colorado încă de la formarea sa. Iar cât privește banii, Denver are cea mai mare monetărie a țării, așa că dacă aveți vreo monedă americană prin preajmă, e foarte posibil ca ea să fi fost produsă chiar aici, tot ce trebuie să faceți este să verificați dacă are un D pe spate. Însă mai important este că monetăria de aici organizează și tururi gratuite ale locației dacă reușiți să vă programați din timp.

Republic Plaza, una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului
Republic Plaza, una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului

O casă pe care nu ar trebui să o scăpați din ochi este Molly Brown House Museum, aici a locuit celebra reformistă, actriță și…supraviețuitoare a naufragiului vasului Titanic. Azi însă, casa ridicată în stil victorian adăpostește o expoziție ce aduce aminte de vremurile în care a trăit celebra femeie.

Și desigur mai sunt și muzeele speciale cum ar fi Denver Firefighters Museum, care oferă o imagine a brigăzilor de pompieri ale orașului de-a lungul timpului dar și Denver Museum of Miniatures, Dolls and Toys. În cel din urmă veți putea admira jucării unicat din mai toate erele istorice și mai toate sunt mici cu excepția ursuleților de pluș gigantici.

The Bronco Bustler, un alt monument emblematic pentru Denver
The Bronco Bustler, un alt monument emblematic pentru Denver

Mai departe, dacă vă place arta, puteți face o oprire la Muzeul de Artă Contemporană, o clădire ultra-modernă care oferă o privire inovativă asupra artei, cu expoziții interactive, filme, ateliere de lucru și spații de relaxare. Mai mult, de pe acoperișul muzeului veți avea o priveliște deosebită și o panoramă a întregului oraș.

Cum vă spuneam și mai devreme, Denver beneficiază de câteva parcuri și grădini deosebit de frumoase. City Park este unul dintre acele, o întindere de 330 de acrii în spațiul urban ce adăpostește spații verzi, locuri de joacă, lacuri și chiar un teren de golf. Dar ce este cel mai important, aici veți găsi grădina zoologică a orașului precum și un muzeu de Științele Naturii.

Monetăria din Denver, locul de unde ies cele mai multe monede americane
Monetăria din Denver, locul de unde ies cele mai multe monede americane

Foarte interesantă, cel puțin, este și grădina botanică din Denver, un spațiu expozițional foarte bine gândit care oferă privitorului flori și plante de pe tot globul. Ba mai mult, spațiul liniștit este completat cu primul acoperiș verde din Denver dar și cu internet wireless gratuit pe toată suprafața grădinii.

Dincolo de simpla vizitare a obiectivelor turistice din Denver, o vizită în acest oraș este o oportunitate de a gusta din stilul de viață american. Vă puteți amesteca printre localnici, participând la o parte din activitățile în care aceștia se implică. De primăvara până târziu toamna, aici sunt deschise mai multe parcuri de distracție cum ar fi Butterfly Pavilion, Waterworld sau Lakeside, toate cu prețuri accesibile de intrare. Apoi, de ce nu, puteți să vă cumpărați bilete la spectacolele locale de teatru susținute la Comedy Works, Impulse Theater sau Bovine Metropolis Theater. Toate sunt accesibile însă nimic nu bate festivalurile organizate în Denver. Colorate și foarte diverse, acestea sunt organizate în aproape fiecare lună cu excepția lui august, perioadă considerată a fi…de vacanță.

Apus de soare peste Denver
Apus de soare peste Denver

Însă dacă toate aceste idei de vizitare nu v-au satisfăcut, există și tururi organizate cum ar fi Denver Microweb Tour sau Banjo Billy’s Bus Tour, amândouă fiind modalități interesante sau chiar amuzante de a descoperi acest oraș american.