Dijon, orașul ducilor francezi

Dijon, orașul ducilor francezi

Dijon, Franța
Dijon, Franța / Foto: zuhairah-worldtraveldestinations.blogspot.ro

Dijon este o frumoasă metropolă din estul Franței, un oraș variat cu numeroase puncte turistice ce atrag anual milioane de turiști de pretutindeni. Dijon este un oraș cu stiluri arhitecturale variate, amprente ale diverselor ere de construcție ce au traversat orașul. Clădirile gotice și renascentiste, casele din plăci de teracotă verzi, galbene și negre, modele geometrice sunt aspecte care conferă unicitate.

Dijon, unul dintre cele mai liniștite orașe franceze
Dijon, unul dintre cele mai liniștite orașe franceze / Foto: wallpapers.brothersoft.com

Edificiile din Dijon au trecut prin multe etape care le-ar fi putut devasta, cum ar fi bombardamentele din timpul războaielor, dar din fericire, astăzi, sunt aproape intacte. Încă din cele mai vechi timpuri, Dijon a fost un centru în ceea ce privește muzica, pictura, arta, sculptura.

O zi obișnuită în Dijon
O zi obișnuită în Dijon / Foto: www.flickr.com

Astăzi, Dijon este un oraș cosmopolit, un centru universitar și industrial, o zonă turistică importantă în economia franceză. De obicei, traficul auto este restricționat în centrul orașului, astfel încât Dijon poate fi considerat un oraș relaxant și liniștit. Renumele metropolei s-a consolidat începând cu anul 1856 când a început fabricarea celebrului muștar de Dijon. Produsul încă mai există pe piață, iar rețeta este apreciată de către cunoscători.

Palatul Ducal, Dijon
Palatul Ducal, Dijon / Foto: consiliervacante.ro

Palatul Ducal

Este un ansamblu arhitectural remarcabil, cea mai veche secțiune datează din secolul al XIV-lea, fiind de fapt locul unde își desfășurau activitățile Ducii de Burgundia. Pentru mulți ani, Palatul Ducal a fost reședință regală și a găzduit celebrele moșii de Burgundia. Astăzi, clădirea a fost transformată în Primăria orașului și de asemeni adăpostește Muzeul de Artă.

Catedrala din Dijon
Catedrala din Dijon / Foto: wikitravel.org

Catedrala din Dijon

Este catalogată ca fiind un monument al Franței, fiind o catedrală romano-catolică. Edificiul a fost construit începând cu anul 1280, urmând liniile stilului gotic. De-a lungul anilor, Catedrala din Dijon a suferit mai multe renovări cauzate de numeroasele evenimente nefericite care au distrus-o parțial. Incendii, războaie, revoluții au fost evenimente care au marcat decursul și istoria Catedralei din Dijon.

Poarta Guillaume
Poarta Guillaume / Foto: commons.wikimedia.org

Poarta Guillaume

Este un monument dedicat Prințului Conde, fiind construit la inițiativa lui William Dijon. Poarta Guillaume datează din secolul al XVII-lea și a fost construită pe locul unui monument asemănător care data din Epoca Medievală. Astăzi, Poarta Guillaume a devenit un simbol al orașului, regiunea fiind un spațiu de promenadă foarte popular în rândul locuitorilor.

Celebrul urs din Grădina Darcy
Celebrul urs din Grădina Darcy / Foto: commons.wikimedia.org

Parcurile și grădinile

Locuitorii din Dijon sunt persoane care apreciază spațiile verzi, zonele de promenadă și relaxare. De aceea, în cadrul orașului există numeroase parcuri și grădini verzi, spații care devin arhipline mai ales în zilele libere și însorite. Grădina Dacry este poate cea mai celebră dintre toate, fiind un loc minunat pentru meditație și spațiul unde poate fi observat modul în care francezii se bucură de viață. Emblema parcului este un urs alb, ce pare că privește liniștit spre orizont. Parcul Arquebuse este un alt loc uimitor, cu numeroase alei, bănci și fântâni artenieze.

Panorama Dijonului, iarna
Panorama Dijonului, iarna / Foto: www.picstopin.com

Așadar, Dijon este un frumos oraș, o zonă care expune viața francezilor așa cum este ea. Dijon este considerat a fi una dintre cele mai interesante metropole din Franța, un spațiu liniștit cu o atmosferă deosebită.