Se spune despre Palatul de la Ruginoasa că ar fi bântuit… Aici au murit mai mulți oameni de-a lungul timpului, iar poveștile ciudate ce s-au țesut în jurul acestui loc au făcut ca mulți localnici să îl considere blestemat. Însă indiferent de spiritele ce umblă prin aceste locuri, palatul este una dintre cele mai frumoase clădiri de acest gen din județul Iași și chiar din toată Moldova iar după recenta restaurare pe care a suferit-o, locul arată exact ca în vremurile în care era locuit de Elena Doamna, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Uneori este greu să separi miturile folclorice de adevărurile istorice iar palatul de la Ruginoasa este un asemenea caz. Retras în spatele unei perdele de arbori și cu o prezență discretă, această construcție a împlinit două secole de existență, timp în care, printre zidurile sale s-au perindat numeroase personalități românești.
Palatul de la Ruginoasa, opera familiei Sturdza
În anul 1804, logofătul Costache Sturdza se decide să ridice un conac nou. Pentru aceasta apelează la arhitecți celebri ai vremii și face în așa fel încât noua sa casă să fie dotată după toate cerințele vremii. Era, dacă vreți, casa de la țară a unuia dintre cei mai influenți dregători din Sfatul Domnesc, locul său de retragere și de liniște. Ori asta se dorea a fi, căci lucrurile nu au stat chiar așa iar problemele au apărut după ce Sturdza s-a căsătorit cu frumoasa Marghiolița Ghika-Comănești.
Aceasta din urmă, de o neasemuită frumusețe, a început să fie curtată și de Nicolae Roznovanu, un alt boier de la Iași care nu o mai lăsa în pace. Pentru a scăpa de avansurile lui, Marghiolița i-a cerut soțului să o ducă la conacul de la țară, departe de lumea agitată a Iașilor. Doar că Roznovanu a găsit-o și aici iar într-o altercație lipsită de onoare, unul dintre oamenii boierului îl omoară pe fiul lui Sturdza iar Marghiolița este răpită.
Dramele familiei Cuza
Jumătate de secol mai târziu, Palatul de la Ruginoasa este cumpărat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza care i-l oferă soției sale ca locuință în timp ce el este prins între Iași și București cu problemele legate de conducerea statului. Din păcate Doamna Elena, deși s-a ocupat cu multă seriozitate de educația celor doi fii ai domnitorului, se spune că ea nu a fost niciodată fericită la Ruginoasa, temându-se ca nu cumva tragedia familiei Sturdza să nu se repete.
După moartea domnitorului în 1873, Elena Doamna aduce rămășițele soțului său înapoi la Ruginoasa unde este și îngropat în curtea bisericii care se află în partea din spate a palatului. Însă Palatul de la Ruginoasa pare pur și simplu blestemat căci în curând, Dimitri, fiul mai mic al lui Cuza, se îndrăgostește de una dintre servitoare și respins fiind de acesta…se sinucide, fiind îngropat alături de tatăl său.
Ceva mai târziu, în 1890, Alexandru, al doilea fiu al lui Cuza, moare și el pus la pământ de o miocardită aproape imposibil de tratat în acele vremuri. În urma sa, văduva Maria Moruzzi rămâne cu toată averea iar Doamna Elena este nevoită să plece din Palatul de la Ruginoasa, murind în sărăcie undeva în Piatra-Neamț. Și de parcă asta nu ar fi fost de ajuns, Maria Moruzzi ajunge să se îndrăgostească de Ionel I.C. Brătianu, exact fiul celui care l-a dat jos de la domnie pe Alexandru Ioan Cuza, fostul său socru.
Ajuns pe mâna comuniștilor după 1945, Palatul de la Ruginoasa a fost folosit ani de zile ba ca sediu de primărie, ba ca CAP, bibliotecă sau chiar sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Însă în 1982 este renovat și transformat în Muzeul Memorial „A.I.Cuza”. Iar azi, după trei ani în care a fost închis pentru o nouă renovare pe fonduri europene, palatul și-a redeschis porțile ca un muzeul modern cu panouri interactive și mobilier adecvat epocii sale de glorie.