Târgu Jiu este un oraș plăcut și liniștit, înfrumusețat de locuitorii primitori ce crează o atmosferă aparte. Totuși, metropola este evidențiată de Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, un omagiu adus eroilor căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, alcătuit din patru componente de mare valoare. Este vorba despre Masa tăceii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana infinitului, monumente orientate pe aceeași axă, de la apus la răsărit pe o lungime de 1275 metri.
Operele lui Brâncuși sunt comorile nestemate de pe teritoriul României, cele care au dus renumele țării noastre peste mări și țări și în același timp unele dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Masa tăcerii este o lucrare sculptată în totalitate în calcar și este un simbol al confruntării la care urmează să participe combatanții. În viziunea lui Brâncuși totul decurge în tăcere, pare că vorbele oricum nu-și mai au rostul, iar timpul devine oarecum un dușman al luptătorilor ce aveau să ducă bătălii pe viață și pe moarte. Cele 12 scaune-clepsidră, dispuse circular sugerează ideea de măsurare a timpului.
Aleea scaunelor este un ansamblu sculptural alcătuit din două bănci din piatră și 30 de scaune construite din același material, dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei. Opera a fost realizată pe parcursul unui an, în perioada cuprinsă între 1937-1938, și este de fapt un punct de legătură între Masa tăcerii și Poarta sărutului. Cea din urmă, are forma unui arc de triumf și simbolizează triumful vieții asupra morții. Poarta sărutului are înălțimea de 5,13 metri, lățimea de 6,45 metri și grosimea de 1,69 metri și a fost sculptată în piatră poroasă extrasă din cariele ce se află în apropiere.
Poarta sărutului este alcătuită din coloane groase, pe suprafața fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, constituit din forma a două jumătăți ale unui cerc. Acest simbol se regăsește obsersiv în opera lui Constantin Brâncuși. Se spune că persoanele care trec pe sub Poarta sărutului nu fac decât să se elibereze, acest pas simbolizează faptul că te îndrepți cu încredere spre viitor, spre o nouă viață.
Coloana Infinitului este poate cea mai renumită și mai apreciată dintre cele patru monumente din Târgu Jiu, un adevărat “testament spiritual” al artistului. Structura are înălțimea de 29,33 metri și pare că sprijină pe veșnicie bolta cerului. 16 module alcătuiesc una dintre cele mai importante opera arhitecturale de pe teritoriul României, un omagiu adus de artist pentru toți soldații români căzuți la datorie în 1916 în timpul luptelor ce au avut loc pe malul Jiului.
Constantin Brâncuși este cel mai mare sculptor al României, cel care care a dus departe renumele țării noastre, artistul care va trăi pentru totdeauna prin intermediul operelor de mare valoare pe care le-a lăsat drept moștenire.