Piața Roșie, Inima Moscovei

Piața Roșie, Inima Moscovei

Piața Roșie, Moscova
Piața Roșie, Moscova / Foto: pixshark.com

Moscova, capitala Rusiei, este un oraș superb, o metropolă a contrastelor unde se mai disting încă urmele lăsate de istoria zbuciumată. Cea mai apreciată zonă a orașului rămâne Piața Roșie, regiună dominată de spiritul rusesc și locul unde se regăsesc cele mai importante clădiri ale capitalei. Frumoasa piată este locul din care pornesc marile străzi ale Moscovei și drumuri ale Rusiei, o zonă deosebită din toate punctele de vedere.

Piața este întotdeauna cea mai aglomerată zonă din Moscova
Piața este întotdeauna cea mai aglomerată zonă din Moscova / FotoL commons.wikimedia.org

Anul 1493 este momentul în care ia naștere piața pe care o vedem și astăzi, Ivan al III-lea al Rusiei a ordonat atunci ca toate clădirile din lemn existente la acel moment, să fie demolate. Mai multe zone centrale din marile orașe ale Rusiei au numele de “Piața Roșie”, cea din Moscova poartă această denumite și datorită coloritului catedralei Sfântul Vasile. La momentul actual, piața moscovită este un loc plin de viață și energie, aici nu ai cum să te plictisești indifent din ce colț al lumii provii.

Catedrala Sfântul Vasile, o construcție uimitoare!
Catedrala Sfântul Vasile, o construcție uimitoare! / Foto: travelhdwallpapers.com

Turișii aleg să viziteze zona pentru a se bucura de cele mai importante obiective turistice din capitala rusă,  cel mai distinctiv rămâne totuși Catedrala Sfântul Vasile, ce impresionează mai ales prin arhitectura sa unică. Capodopera arhitecturală a fost construită între anii 1555-1561 la ordinul lui Ivan cel Groaznic și a fost deseori asemănată cu o flacără ce se îndreaptă spre cer. Pereții exteriori ai lăcașului de cult sunt un mix încântător de zidărie roșie pictată cu măiestrie în forme interesante. Anul 1990 este momentul în care farmecul unic al edificiului este recunoscut oficial și de către Patrimoniul Mondial UNESCO.

Zidul Kremlinului
Zidul Kremlinului / Foto: www.wallpapersam.com

Nu poți spune că ai vizitat Piața Roșie dacă nu ai admirat îndelung zidurile Kremlinului, celebra cetate ce domină centrul, alcătuită din palate și biserici de o frumusețe aparte. Mausoleul lui Lenin, Catedrala Kazan, Capela Ivoron, Poarta Reînvierii sau Muzeul de Istorie sunt doar câteva dintre celelalte monumente ce păstrează vie istoria rusă dominată de evenimente sângeroase.

Zona conferă capitalei moscovite alte dimensiuni
Zona conferă capitalei moscovite alte dimensiuni / Foto: background-pictures.picphotos.net

Deosebita piață are aproximativ 350 de metri lungime și 70 de metri lățime și a fost inclusă  în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2004. Piața nu este apreciată numai pentru monumentele istorice de mare valoare, ci și pentru evenimentele, târgurile și festivalurile care se organizează aici. Pe străduțele aglomerate din jurul pieței se regăsesc și o mulțime de magazine cu suveniruri și obiecte decorative, asta dacă vrei să te întorci cu o amintire din Moscova.

Celebrele Matryoshka se pot cumpăra și din piață
Celebrele Matryoshka se pot cumpăra și din piață / Foto: 1ms.net

Preparatele tradiționale rusești sunt o încântare pentru turiști, dulciurile nemaipomenite, dar și specialitățile pe bază de carne și lactate sunt un deliciu. Pe toate aleile din Piața Roșie se regăsesc o mulțime de taverne, baruri și terase, locuri unde se comercializează specialități culinare rusești.

Zona este mult mai liniștită seara
Zona este mult mai liniștită seara / Foto: best-wallpaper.net

Piața Roșie este zona care conferă Rusiei alte dimensiuni, un loc încărcat de istorie, tradiții și obiceiuri neschimbate de sute de ani.