Grecia este renumită în întreaga lume pentru insulele sale de o frumusețe aparte, pentru peisajele exotice cum rar întâlnești, dar și pentru orașele deosebite, bine conservate în ciuda trecerii timpului. Un mic orășel liniștit este în ultimii ani unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe teritoriul Greciei, acesta poartă numele de Oia și este recunoscut cu ușurință datorită clădirilor de un alb imaculat cu acoperiș de culoarea cerului.

Turiștii se pot plimba pe aleile pietruite
Turiștii se pot plimba pe aleile pietruite / Foto: www.mrwallpaper.com

Zona a atins prosperitatea economică în perioada cuprinsă între secolele al XIX-lea și al XX-lea, asta pentru că regiunea facilita comerțul spre Mediterana de Est, în special între Rusia și Alexandria. Edificiile cu două etaje au fost construite în această perioadă prosperă, însă o parte a orășelului a fost devastată în timpul cutremurului din anul 1956. La momentul actual, Oia este una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Grecia, vizitatori din întreaga lume ajung în zonă pentru a se bucura de orizontul unic constituit din casele albe cu cupole albastre.

Morile de vânt specifice Greciei se regăsesc și în Oia
Morile de vânt specifice Greciei se regăsesc și în Oia / Foto: www.goodfon.su

Alei înguste șerpuiesc printre edificiile deosebite, chiar și bisericile din zonă urmează aceleași linii arhitecturale. O bună parte dintre construcții au devenit deja case de oaspeți, hoteluri și restaurante, tocmai pentru ca turiștii din întreaga lume să simtă din plin spiritul grecesc. Albul edificiilor nu este o alegere întâmplătoare. În timpul dominației otomane asupra Greciei care a durat mai bine de 400 de ani, una dintre regulile stricte era aceea că locuitorii nu aveau voie să-și văruiască locuințele în alb. În semn de protest, toate casele din Oia au fost văruite cu alb, o parte dintre ele au pereții din piatră ponce, ce oferă beneficii de izolare a clădirii menținând căldura în timpul iernii și răcoarea în timpul verilor caniculare.

Multe dintre aceste edificii au fost transformate în hoteluri sau restaurante
Multe dintre aceste edificii au fost transformate în hoteluri sau restaurante / Foto: pinstake.com

Cele mai distinctive clădiri din oraș rămân Casele Căpitanului, ridicate în anul 1800, edificii situate unul în apropierea celuilalt. Poziționarea acestora oferă o priveliște de ansamblu a întregii zone, un loc strategic ales anume de către căpitanul de vas. La momentul actual, construcțiile alcătuiesc cel mai luxos hotel din zonă, ce pune la dispoziția turiștilor toate facilitățile. La fel de interesant este și Muzeul Naval, locul unde sunt etalate exponate rare ce includ diagrame nautice vechi, cufere ce au aparținut marinarilor, echipament marin vechi, dar și fotografii istorice și o bibliotecă ce include o mulțime de scrisori și documente.

Și bisericile din zonă urmează aceleași linii arhitecturale
Și bisericile din zonă urmează aceleași linii arhitecturale / Foto: Și bisericile din zonă urmează aceleași linii arhitecturale

Autoritățile își doresc să conserve cât mai mult frumusețea unică a zonei, așa încât sunt în derulare o mulțime de proiecte ce au ca scop protejarea regiunii. Imagini din Oia au apărut și în cărți și filme, fapt ce subliniază că regiunea este una dintre cele mai frumoase de pe Pământ.