Timişoara trebuie văzută măcar o dată

Timişoara trebuie văzută măcar o dată

Oraşul în care a început Revoluţia din România este totodată şi locul în care vei găsi cele mai multe clădiri istorice din România. Cartierele Fabric, Cetate şi Iosefin dispun de o arhitectură pe cât de variată, pe atât de influenţată de elemente de baroc. Pe vremuri i se spunea ”Mica Vienă”, şi pe bună dreptate. Timişoara înseamnă viaţă, şi este cel mai primitor oraş al Transilvaniei. Este totodată şi un important centrul cultural în care muzeele şi evenimentele te vor ţine ocupat pentru o bună bucată de vreme.

 

 

Clădiri şi monumente de văzut

 

 

Cea mai veche clădire a Timişoarei este Castelul Huniade, construit în jurul anului 1443 peste ruinele unui străvechi castel. Deşi a fost reconstruit de mai multe ori şi reamenajat ca să adăpostească fel de fel de instituţii, ca şi clădire, Huniade este impresionant şi demn de vizitat. Palatul Dicasterial este o altă locaţie pe care vrei să o fotografiezi dacă te afli în Timişoara. Construit între 1855 şi 1860, astăzi adăposteşte Judecătoria Timişoara şi Curtea de Apel a oraşului. Este o clădire impozantă cu peste 300 de camere, ridicată în stilul renaşterii italiene. Palatul Baroc şi Teatrul Național din Timișoara sunt alte două clădiri ce merită văzute.

 

 

Religie şi lăcaşuri de cult

 

 

Ca mai orice alt oraş din ţară, nici Timişoara nu duce lipsă de lăcaşuri de cult şi biserici. Catedrala Mitropolitană este un simbol al oraşului şi este aparte de toate celelalte prin faptul că stilul arhitectural este neobişnuit pentru o clădire ortodoxă de dimensiunea aceea. Treptele care duc spre biserică sunt late iar interiorul te umple de pace. Are 83 de metri înălţime şi nu mai puţin de 13 turle care pot fi văzute din depărtare. Catedrala Sfântul Gheorghe este un alt lăcaş de cult pe care vrei să-l vezi. Construirea ei a durat peste 20 de ani iar clădirea datează din 1736. În imediata ei vecinătate se află un imens platou presărat de câteva cafenele şi o puzderie de bănci. Una din distracţiile turiştilor străini care ajung aici este hrănirea porumbeilor care se aşează în stoluri peste fiecare dumicat de corn sau pâine pe care îl arunci.

Iar dacă tot vorbim de religie, Biserica Millennium este un al treilea monument religios al oraşului care te va uimi prin aspectul său.

 

 

Viaţa de noapte în vest

 

 

Fiind unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, Timişoara se bucură de o diversitate culturală autohtonă pe care poate doar în Bucureşti o vei mai găsi. Terasele, pieţele, cluburile sunt arhipline şi practic nu poţi parcurge mai mult de un minut prin centrul oraşului fără să găseşti un local deschis, fie şi în miez de noapte. Mii de studenţi iau cu asalt cluburile de cum se lasă seara şi există destule evenimente şi concerte la care poţi participa dacă agitaţia modernă nu-ţi prieşte. Teatrul Naţional din Timişoara merită vizitat nu doar pentru impresionanta lui arhitectură dar şi pentru spectacolele care au loc în interiorul său.

 

 

Dacă vrei la oraş, alege Timişoara

 

 

Timişoara este oraşul cu cele mai multe monumente istorice din ţară – un impresionant număr de 14500. Mai toate clădirile din centrul oraşului sunt considerate a fi monumente istorice iar centrul acestuia s-a păstrat în mare parte intact, nealterat de prezenţa noilor clădiri din sticlă şi inox. Cu străduţele ei strâmte şi oameni primitori, Timişoara este oraşul în care-ţi poţi petrece cele câteva zile de linişte din concediu.