Este cel mai înalt masiv din Munţii Alpi de pe teritoriul Uniunii Europene, având altitudinea maximă de 4810 metri. Mont Blanc este unul dintre cele mai renumite masive montane din lume şi a fost supranumit “Doamna în alb”. Mont Blanc este localizat într-o secţiune numită Alpii Graici, între Valea Aosta şi Haute-Savoie şi este popular în rândul alpiniştilor şi nu numai. Prima ascensiune până la punctul cel mai înalt din Mont Blanc a fost înregistrată pe data de 8 august 1876. Doi francezi au intrat pentru totdeauna în istoria Mont Blanc şi au devenit primii oameni care au ajuns până la 4810 metri. Astăzi, o medie de 20 000 de alpinişti reuşesc să ajungă în punctul cheie al regiunii.

Chamoiy Valley, una dintre cele mai apreciate pârtii pentru începători
Chamoiy Valley, una dintre cele mai apreciate pârtii pentru începători

Din punct de vedere tehnic, alpinismul în Mont Blanc nu este foarte dificil, dar altitudinea ridicată necesită o pregătire şi un echipament adecvat. În fiecare an, câteva mii de oameni au nevoie de ajutor medical specializat pentru că se aventurează pe traseele alpine într-un mod necorespunzător.

Mont Blanc în perioada verii
Mont Blanc în perioada verii

Tour du Mont Blanc este una dintre cele mai populare plimbări pe distanţe lungi din Europa. Acest drum este celebru între iubitorii montani, acoperă o distanţă de aproximativ 170 de kilometri şi trece prin Elveţia, Franţa şi Italia. Este unul dintre cele mai lungi trasee de mers pe jos şi include şi porţiuni abrupte. Pe această cale are loc, anual un maraton alpin, iar câştigătorul trebuie să parcurgă întreaga distanţă stabilită în decursul a 24 de ore. Traseul trece prin şapte văi din jurul masivului şi, de-a lungul anilor, a fost schimbat de mai multe ori, pentru ca evenimentul să nu devină monoton.

Plimbările cu telecabina oferă o privelişte superbă şi sunt şi foarte relaxante
Plimbările cu telecabina oferă o privelişte superbă şi sunt şi foarte relaxante

Tour du Mont Blanc este potrivit pentru toate persoanele care doresc să-şi pună rezistenţa la încercare. De-a lungul traseului există unităţi de cazare din belşug spre care vă puteţi orienta în cazul în care nu mai puteţi înainta. Altitudinea şi efortul fizic sunt o propunere dificilă în lipsa pregătirii anterioare. În plus, vremea poate deveni problematică din cauza schimbărilor bruşte şi este vital ca turiştii să fie echipaţi corespunzător. Mont Blanc este renumit în întreaga lume pentru numeroasele activităţi montane care se pot practica aici, dar şi pentru facilităţile care se oferă în regiune.

Aventurierii aleg să plutească peste crestele munţilor
Aventurierii aleg să plutească peste crestele munţilor

Nu trebuie să fii alpinist experimentat ca să îţi planifici călătoria în munţi, trebuie doar să-ţi doreşti să-ţi petreci vacanţa într-o manieră de vis. Dacă efortul fizic nu este punctul tău forte atunci te poţi orienta spre alte activităţi. Traseele cu snowmobilul sau telecabina sunt la mare căutare în Mont Blanc pentru că este confortabil pentru turişti, iar priveliştea este superbă. Turiştii curajoşi se aventurează cu parapanta peste crestele munţilor.

Mont Blanc, Munţii Alpi
Mont Blanc, Munţii Alpi

Poţi ajunge la altitudini ridicate în Mont Blanc şi cu reţeaua de tramvaie din regiune. Experienţa este foarte plăcută, se fac opriri la restaurantele din zonă şi poţi face o scurtă plimbare prin zăpadă. De asemeni, o reţea performantă de autocare s-a înfiinţat în Mont Blanc. Acestea circulă în tunel, sub munţi.

Aşadar, Mont Blanc propune o vacanţă deosebită în munţi, ce poate fi, după caz o aventură, o provocare sau un prilej de relaxare. Totul depinde de alegerea fiecărui excursionist.