Hawa Mahal, Palatul Vântului

Hawa Mahal, Palatul Vântului

Hawa Mahal, India
Hawa Mahal, India / Foto: http://themysteriousworld.com

Lumea întreagă este alcătuită din numeroase construcții uimitoare, edificii care impresionează prin înălțimea, volumul sau aspectul lor. Din aceeași categorie face parte și Hawa Mahal, un palat din Jaipur, India, construit în totalitate din gresie roși și roz. În hindi, Hawa Mahal înseamnă Palatul Vântului, construcția fiind deja un simbol al zonei renumit în întreaga lume.

Ferestrele mici subliază și mai mult forma clădirii
Ferestrele mici subliază și mai mult forma clădirii / Foto: http://travelinghawk.me

Hawa Mahal a fost construit începând cu anul 1799, având aspectul unui fagure de miere, cu un total de 953 de ferestre mici care subliniază și mai mult forma clădirii. Ferestrele mici sunt înconjurate de grilaje complicate, scopul acestei arhitecturi fiind acela de a ascunde fețele regale în momentul în care priveau spre stradă. Verile din Jaipur sunt tot timpul caniculare, iar ferestrele mici au și rolul de a crea un spațiu răcoros, fără ca soarele să pătrundă prea mult în clădire.

Hawa Mahal se află la intersecția uneia dintre cele mai importante străzi din oraș
Hawa Mahal se află la intersecția uneia dintre cele mai importante străzi din oraș / Foto: http://commons.wikimedia.org

Palatul Hawa Mahal are o înălțime totală de 15 metri, iar modul de construcție urmează întocmai liniile arhitecturale din Jaipur. Orașul a fost considerat a fi una dintre cele mai bine planificate zone din lume, atunci când vine vorba de modul de plasare al clădirilor. Hawa Mahal este reprezentantul perfect al fuziunii dintre arhitectura hindusă și cea islamică. Copertinele, cupolele și modele florare fac parte din stilul hindus, în timp ce arhitectura islamică este pusă în valoare de arcurile edificiului și de decorațiunile realizate în piatră.

Hawa Mahal, simbol indian
Hawa Mahal, simbol indian / Foto: http://www.panoramio.com

Intrarea în Palatul Hawa Mahal se realizează printr-o ușă imperială, care duce într-o curte mare, cu clădiri duble pe trei laturi. Hawa Mahal se află pe latura de est, în aceeași curte regăsindu-se și un muzeu arheologic unde sunt expuse obiecte foarte vechi. Interiorul edificiului este la fel de impresionant ca și exteriorul, eleganța fiind cuvântul care definește cel mai bine camerele interioare. Efectul de răcire creat de ferestrele foarte mici este completat de mici fântâni arteziene plasate chiar în mijlocul camerelor.

În timpul răsăritului sau al apusului de soare, palatul este uimitor!
În timpul răsăritului sau al apusului de soare, palatul este uimitor! / Foto: http://commons.wikimedia.org

Dacă în trecut Palatul Hawa Mahal era accesibil numai familiilor regale, astăzi el poate fi vizitat de orice turist din lume. Orașul Jaipur este bine conectat prin legături rutiere, feroviare și aeriene, astfel încât îți va fi foarte ușor să ajungi la palat. Hawa Mahal este o clădire uimitoare la orice oră din zi și din noapte, dar în timpul răsăritului edificiul este de-a dreptul frapant. Lumina aurie a soarelui evidențiază și mai mult frumusețea clădirii și pune în valoare toate atuurile acesteia.

Interiorul este la fel de interesant ca și exteriorul
Interiorul este la fel de interesant ca și exteriorul / Foto: http://blog.concepttravel.in

Deseori forma Palatului Hawa Mahal a fost asemanată cu coada unui păun, pasăre cu care India are legături puternice. Hawa Mahal a fost construit la intersecția celei mai importante străzi din oraș, fapt care contrastează cu tradiția indiană. De regulă, cele mai valoroase clădiri din oraș sunt înconjurate de parcuri și spații verzi.