Thailanda este țara pe teritoriul căreia se află mii de temple, fiecare dintre ele cu o frumusețe unică. Cel mai distictiv dintre acestea este Wat Rong Khun, o construcție desprinsă parcă din povești. Acest templu unic, dar mai ales modern a fost creat de către Chaloemchai Khositphiphat, după propriul design. Acesta este un budist profund devotat, renumit în primul rând pentru picturile sale religioase. Anul 1997 este momentul în care începe construirea Wat Rong Khun, edificiu ce a devenit curând un simbol al orașului Chiang Rai și a consolidat renumele acestuia.

Templul Alb, o operă arhitecturală uimitoare în Thailanda
Templul Alb, o operă arhitecturală uimitoare în Thailanda / Foto: www.wallsforpc.com

Numele original al construcției este Wat Rong Khun, însă albul imaculat al edificiului a atras supranumele de Templul Alb. Poate Wat Rong Khun este cel mai frumos templu din Thailanda, o operă de artă modernă ce a luat naștere dintr-o viziune suprarealistă a artistului Chaloemchai Khositphiphat.

Wat Rong Khun, seara
Wat Rong Khun, seara / Foto: theblackmouth.blogspot.ro

Clădirea Wat Rong Khun este o dedicație pentru Buddha, fiecare detaliu al edificiului poartă semnificații religioase dintre cele mai profunde. Albul simbolizează puritatea lui Buddha și conferă o măreție aparte întregii construcții. Oglinzile încorporate în structură reflectă lumina, o emblemă a înțelepciunii lui Buddha existentă în întreg Universul.

Peste 500 de mâini întinse au fost sculptate de o parte și de alta la intrarea în templu
Peste 500 de mâini întinse au fost sculptate de o parte și de alta la intrarea în templu / Foto: taylorrecord.com

Întreaga construcție este o raportare la învățăturile lui Buddha, fiind în același timp un simbol al bunăstării și al bogăției. Pentru a ajunge la sala principală a templului trebuie să străbați un prag pavat cu mâini întinse și să traversezi un pod păzit de cei mai înfiorători demoni. Pare că cele mai urâte creaturi ale pământului și-au dat întâlnire la Wat Rong Khun, dar poziționare acestora are anumite semnificații bine stabilite. În concepțiile budiste, omul trebuie să traverseze anumite etape, cea mai importantă fiind aceea de a trece de la moarte la renaștere.

Picturi ciudate împodobesc pereții Templului Alb
Picturi ciudate împodobesc pereții Templului Alb / Foto: www.pbase.com

Multe voci au catalogat Templul Wat Rong Khun ca fiind o construcție ciudată, dacă nu chiar înfiorătoare. Edificiul ascunde multe aspecte inexplicabile. Peretele principal din interior este decorat cu zeci de statui ale lui Buddha și alte simboluri budiste, dar surpriza vine de la peretele opus. Spiderman, Turnurile Gemene, personaje din Star Wars stau mândre în Templul Alb. Alături de acestea se află Michael Jackson, Transformers, Harry Potter, personaje din Avatar, chiar și Elvis Presley. Ciudat pentru un templu, nu-i așa?

Fiecare detaliu necesită răbdare și timp îndelungat
Fiecare detaliu necesită răbdare și timp îndelungat / Foto: www.photodharma.net

Chaloemchai Khositphiphat apreciază că nu va reuși să finalizeze construcția Wat Rong Khun până la sfârșitul vieții sale. El spune că ideea sa va putea să fie pusă în practică în aproximativ 70 de ani de muncă zilnică. Fiecare detaliu necesită o atenție sporită și timp îndelugat pentru a fi realizată perfect. În general, simbolurile budiste sunt constituite din multe elemente mici care necesită răbdare, precizie și minuțiozitate.

Templul Alb, simbolul purității
Templul Alb, simbolul purității / Foto: www.asia-trip.info

Așadar, Templul Wat Rong Khun este cel mai modern templu din Thailanda, construit în baza unei imaginații arhitecturale nemărginite. Dacă ajungi în Chiang Rai nu rata această minunăție ce poartă numele de Wat Rong Khun.