Memorialul Thomas Jefferson

Memorialul Thomas Jefferson

Memorialul Thomas Jefferson la apus
Memorialul Thomas Jefferson la apus

Memorialul Thomas Jefferson este printre cele mai importante puncte de reper din centrul orașului Washington DC. Monument dedicat unuia dintre cei patru părinți fondatori ai Statelor Unite și printre ultimile construcții simbolice ridicate în stilul Beaux-Arts cu elemente arhitecturale romane și grecești.

Dar mai mult de atât, Memorialul Thomas Jefferson vine să completeze celelalte monumente ridicate aici în onoarea oamenilor care au contribuit la clădirea acestei mărețe națiuni.

Memorialul văzut de la distanță
Memorialul văzut de la distanță

Locul pe care se află astăzi Memorialul Thomas Jefferson nu a fost mereu la fel ca acum. La începutul secolului, aici se găsea o plajă foarte populară printre locuitorii orașului Washington care veneau pe malurile Potomacului în căutarea unei oaze de relaxare. De fapt, din 1918 și până în 1925, aici chiar a funcționat o zonă de agrement oficială, dedicată însă doar…albilor, denumită The Tidal Basin Beach.
Ulterior, s-a pus problema realizării aici a unui memorial în onoara fostului președinte Theodore Roosevelt. Era anul 1925 iar concursul de schițe a fost câștigat de John Russel Pope, un arhitect cunoscut și pentru alte lucrări importante realizate în capitala SUA. Din păcate acest proiect a fost abandonat și abia în 1934 zona a reintrat în vizorul autorităților.

Treptele de piatră ce duc spre domul memorialului
Treptele de piatră ce duc spre domul memorialului

Memorialul Thomas Jefferson, un simbol american

De această dată, președintele Franklin Delano Roosevelt, un mare admirator al lui Thomas Jefferson, a început să se intereseze în legătură cu ridicarea unui memorial în cinstea acestui legendar părinte al națiunii americane. A fost o șansă cu atât mai mult cu cât în acea perioadă se punea problema realizării unui centru administrativ și cultural în Washington, cunoscut drept The Federal Triangle. Prin urmare, același John Russel Pope a fost numit pentru a realiza proiectul pentru Memorialul Thomas Jefferson iar pentru construcție s-au alocat 3 milioane de dolari (foarte mulți bani pentru acea vreme).

Memorialul Thomas Jefferson, vedere din fațăConstrucția noului monument s-a confruntat cu critici serioase pentru că mulți oficiali nu credeau în acest proiect. Design-ul era considerat unul învechit iar pe alocuri chiar nepotrivit. Așa că la momentul începerii construcției pe 15 decembrie 1938, planurile lui Pope, care murise cu un an înainte, erau deja parțial modificate în favoarea unui aspect mai conservator. Chiar și așa, construcția a durat câțiva ani buni pe fondul Marii Crize Financiare iar inaugurarea a avut loc abia pe 13 aprilie 1943, la aniversarea a 200 de ani de la nașterea lui Thomas Jefferson.

Statuia de bronz a unuia din părinții fondatori ai Statelor Unite
Statuia de bronz a unuia din părinții fondatori ai Statelor Unite

Memorialul Thomas Jefferson este compus dintr-un dom principal, un portic și un lant de coloane ionice ce înconjoară clădirea, totul așezat deasupra unui set circular de trepte de marmură. Întregul ansamblu este deschis, lucru ce face ca statuia din interior să fie expusă intemperiilor. Dar proiectul lui Pope nu a fost fără semnificație, acest design găsindu-și inspirația în arhitectura Pantheonului Roman și în conceputul Rotondei de la Universitatea din Virginia, ultimul fiind realizat chiar de Jefferson.
În interiorul monumentului, o statuie de aproape 6 m înălțime a lui Thomas Jefferson privește în direcția Casei Albe iar de jur împrejurul său, deasupra coloanelor ce susțin domul se află citate din scrierile sale.

Jefferson Memorial, vedere de peste Potomac
Jefferson Memorial, vedere de peste Potomac