Melnik, orășelul dintre munți

Melnik, orășelul dintre munți

Melnik, Bulgaria
Melnik, Bulgaria / Foto: http://topwalls.net

Melnik este un oraș din sud-vestul Bulgariei, aflat în Munții Pirin, la aproximativ 440 de metri altitudine. Orașul este o adevărată expoziție arhitecturală, peste 96 de clădiri din Melnik sunt monumente culturale. În Melnik trăiesc doar 385 de persoane, această cifră aduce metropolei statutul de cel mai mic oraș al Bulgariei. Valoarea istorică face ca zona să fie denumită în continuare oraș, deși este de fapt o micuță localitate, în inima munților.

Piramidele de nisip din Melnik sunt un alt punct de atracție pentru turiști
Piramidele de nisip din Melnik sunt un alt punct de atracție pentru turiști / Foto: http://blog.bestbgproperties.com

Conform săpăturilor arheologice, multe triburi și multe popoare au trecut prin Melnik, unii au stat mai mult în zonă, alții mai puțin. Se pare că primii care s-au stabilit în regiune au fost tracii, dar și romanii și slavii au lăsat câte ceva în urma lor în micul oraș. Melnik a devenit în zilele noastre o destinație turistică populară, iar călătorii din toată se orientează spre orășelul din inima munților atunci când își doresc să petreacă o vacanță relaxantă.

Melnik este alcătuit numai din clădiri istorice
Melnik este alcătuit numai din clădiri istorice / Foto: http://www.viaorbitavt.com

Zona este foarte plăcută, iar acest fapt se datorează mai multor factori. Desigur, clădirile istorice sunt principalul motiv pentru care turiștii ajung în zonă, dar această imagine a orașului este completată perfect de cadrul natural. Liniștea regiunii, vegetația din jur, calmul absolut sunt aspecte care fac din Melnik un oraș unic. Regiunea mai este vestită în lume și pentru vinurile naturale de cea mai bună calitate, produs începând cu anul 1345. În ultimul timp zona se bucură de o renaștere a culturii de viță de vie, chiar există mici magazinașe unde se pot degusta și se pot cumpăra diverse sortimente de vinuri alese. Mai multe crame noi, moderne au fost construite, Melnk aflându-se într-o continuă dezvoltare la capitolul vinificație.

Grupuri de turiști se plimbă pe străduțele înguste
Grupuri de turiști se plimbă pe străduțele înguste / Foto: http://www.panoramio.com

Așa cum am menționat deja, arhitectura din Melnik este unică, fiecare edificiu are ceva interesant, zona fiind o amprentă a vremurilor străvechi, având în vedere că cea mai mare parte dintre clădiri au fost construite între secolele al XII-lea și al XIII-lea. Printre reperele arhitecturale interesante se numără Casa Bizantină, una dintre cele mai vechi clădiri din lume, Casa Kordopulou, una dintre cele mai vechi crame din Melnik.

Vinurile din Melnik sunt renumite în întreaga lume
Vinurile din Melnik sunt renumite în întreaga lume / Foto: http://www.magictours-bg.com

Dacă vrei să cunoști îndeaproape istoria regiunii te poți orinta spre Muzeul de Istorie, locul care spune povestea orașelului dintre munți. Deși este o localitate mică, Melnik adăpostește multe biserici, unele dintre cele mai vechi care merită vizitele turiștilor sunt Biserica Sfântul Nicolae sau Biserica Sfântul Anton. Multe dintre edificiile din zonă sunt astăzi niște ruine, dar unele dintre ele s-au conservat foarte bine în timp.

Turiștii obișlnuiesc  să viziteze împrejurimile călare pe cai
Turiștii obișlnuiesc să viziteze împrejurimile călare pe cai / Foto: http://blog.bestbgproperties.com

Așadar, Melnik este o destinație turistică mai puțin renumită în lume, este o zonă a Bulgariei absolut superbă, care a rămas totuși în umbră. Anual, doar câteva sute de turiști străini vizitează Melnik.