Muzeul Madame Tussauds este o atracţie majoră a Londrei fiind localizat în centrul oraşului în fostul Planetariu al Londrei. Muzeul este renumit în întreaga lume pentru recrearea fidelă a aspectului fizic a numeroase personalităţi marcante pe plan mondial: cântăreţi, membri ai Casei Regale, actori, sportivi şi alţii. Această portretizări nu au loc oricum, fiind nişte sculpturi minuţioase în ceară realizate de mâini pricepute şi ochi atenţi la detalii.
Muzeul a fost fondat de către sculptorul în ceară Marie Tussaud, cunoscută mai mult ca Madame Tussaud. Prima ei figură de ceară a fost cea a lui Voltaire, realizată în 1777 după care a urmat ca şi Jean Jaques Rousseau să aibă o copie în ceară. După Revoluţia Franceză, Madame Tussauds începe să călătorească prin Europa şi ca urmare a războaielor este nevoită să se stabilească în Marea Britanie.
Nu sunt puţini cei care doresc să vadă şi chipul femeii de pe mâinile căreia au luat naştere adevărate capodopere. Şi pot face acest lucru chiar în incinta Muzeului Madame Tussauds pentru că marea artistă s-a preocupat să realizeze un autoportret din ceară.
În 1835 Marie Tussauds se stabileşte în Londra şi decide să deschidă un muzeu despre care nu a ştiut la acel moment că va bucura întreg mapamondul. Astfel, un mare muzeu al lumii ia naştere dintr-o pasiune, un talent deosebit care va da viaţă unor statui de ceară. Madame Tussauds deţine muzee şi în alte mari oraşe ale lumii, fapt care subliniază succesul şi renumele mondial.
Principala atracţie a muzeului o constituie Camera Groazei, spaţiu destul de sângeros şi uşor sinistru. Această parte a expoziţiei este o ilustare a Revoluţiei Franceze şi surprinde numeroase episoade de tortură şi violenţă care ar fi avut loc în perioada aceea. De asemeni, numeroase figuri de criminali şi infractori periculoşi îşi odihnesc trupurile de ceară în Camera Groazei.
Portrete ale personalităţilor marcante în istoria mondială şi-au găsit locul în Muzeul Madame Tussaud. Statuile de ceară încă reamintesc de vremurile tulburi şi perioadele sângeroase din trecut. Adolf Hittler are aceeaşi figură gravă şi pare să fie în continuare comandat, dar al muzeului.
La secţiunea personalităţilor membre ale Casei Regale se remarcă Prinţul Charles şi Camilla. Portretele de ceară redau perfect până şi eleganţa, sobrietatea şi discreţia pe care o presupune un astfel de statut.
Milioane şi milioane de oameni au deschis până acum uşile Muzeului Madame Tussauds călăuziţi fiind de curiozitate şi posibilitatea de a fi aproape de celebrităţile preferate. Vizitatorii sunt trimişi într-o călătorie unică şi emoţionantă care îi pune faţă în faţă cu personalităţile de pe primele pagini ale ziarelor.
Multe dintre portretele de ceară realizate chiar de către Marie Tussauds au fost puternic deteriorate sau distruse complet în timpul unui incendiu. Acesta a făcut ca din 400 de exponate să dispară poate cele mai de preţ, cele mai vechi dintre ele, primele lucrări realizate de marele sculptor. Câteva dintre exponatele afectate de nefericitul eveniment au fost restaurate şi pot fi admirate în Muzeul de Istorie al Londrei.
Aşadar, Muzeul Marie Tussauds rămâne un loc unic în lume care atrage prin calitatea exponatelor şi prin ideea originală care a stat la baza fondării sale. Vizitatorii rămân uimiţi cand văd că statuile din ceară sunt identice cu personalităţile reală pe care le reprezintă.