Palatul Brukenthal din Avrig nu este același lucru cu celălalt palat omonim dar este totuși un loc interesant de care foarte puțină lume a auzit. Aici și-a avut reședința de vară guvernatorul Samuel von Brukenthal iar în timp locul și-a câștigat renumele de Edenul din Transilvania, o poreclă ce oglindește pe deplin frumusețea acestor locuri.
Construit la finele secolului XVIII, Palatul Brukenthal din Avrig a fost multă vreme reședința guvernatorului Brukenthal, care și-a dorit un loc unde să își petreacă verile. interesant este însă că inițiatorul construcției nu a fost acesta ci predecesorul său, Adolf Nicolaus von Bucow care a condus Transilvania între 1712 și 1764.
Palatul Brukenthal din Avrig și soarta sa
Ridicarea palatului a început în anul 1762, cu doi ani înainte ca Bucow să moară. Proiectul era unul ambițios și avea la bază două mari edificii ale Europei: Palatul Luxembourg situat în Paris și Schoenbrunn din Viena. Însă evident că proporțiile construcției transilvănene erau mult mai reduse, adaptate cerințelor vremii și locurilor.
Oarecum trist, Palatul Brukenthal de la Avrig nu s-a bucurat multă vreme de aprecierea vărului său mai mare din Sibiu. Cu timpul, schimbându-și proprietarii și trecând dintr-o mână în alta, construcția s-a degradat mult iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta a ajuns să fie utilizat ca spital militar pentru răniții de pe front.
Însă următoarele șase decenii au fost chiar mai dificile pentru Palatul Brukenthal din Avrig care a fost transformat permanent în spital de boli pulmonare. În același timp, colecția de tablouri și gravuri a guvernatorului Brukenthal a fost transferată la muzeul din Sibiu și până în 2005 părea că a dispărut orice speranță pentru reabilitarea acestui palat. Din 2005 însă, clădirea și anexele sale au fost retrocedate Fundației Samuel von Brukenthal iar aceasta a început lucrările de reabilitare a domeniului.
Mai impresionant chiar decât Palatul Brukental din Avrig este parcul acestuia, unicul din țară amenajat în stil baroc, așezat pe mai multe terase ce coboară lent spre lunca râului Olt. Aici se găsesc grădini al căror aspect este similar cu al grădinilor olandeze, franțuzești sau englezești, renumite în toată europa pentru aspectul lor cu forme geometrice stricte sau alei șerpuitoare ce oferă o oază de liniște și relaxare.
Este bine de știut că Palatul Brukenthal din Avrig nu este reabilitat și nu poate fi vizitat. Totuși grădinile sunt frumos amenajate iar vechea orangerie a fost transformată în hotel cu 10 camere pentru turiști. Este o zonă remarcabilă și de aici puteți ajunge relativ ușor în Avrig, Sibiu și Păltiniș, locuri numai bune de explorat de-a lungul a câteva zile de vacanță.