Muzeul Luvru este unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, dar și un monument istoric de prim rang din capitala Franței. Expoziția permanentă este găzduită în Palatul Luvru, cel care a fost ridicat iniţial ca o fortăreață la sfârşitul secolului al XII-lea dar care acum păstrează unele dintre cele mai de seamă opere de artă ale lumii. Din păcate puține lucruri mai amintesc astăzi de acele vremuri pentru că palatul a fost extins și înfrumusețat de mai multe ori de-a lungul secolelor.

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru

Vizitatorii au putut intra pentru prima dată în Muzeul Luvru pe 10 august 1793. La acea vreme expoziția nu avea mai mult de 537 de tablouri, majoritatea aparținând casei regale franceze sau reprezentând obiecte confiscate din averea bisericii. Trei ani mai târziu porțile palatului au fost închise datorită unor probleme ce amenințau integritatea structurală a clădirii.

Muzeul Luvru, cuceririle artei

După 1801, Muzeul Luvru se deschide din nou iar în timpul domniei lui Napoleon colecțiile sunt îmbogățite cu numeroase exponate aduse de acesta din expedițiile de cucerire. În acea perioadă muzeul a fost redenumit Musée Napoléon, denumire pe care nu a păstrat-o însă pentru foarte multă vreme. Mai târziu, colecțiile au fost din nou extinse în perioadele în care Franța s-a aflat sub conducerea regilor Louis XVIII și Charles X, tendință ce s-a păstrat inclusiv pe perioada celui de-al Doilea Imperiu Francez.

 Muzeul Luvru intrarea de la Marea Piramidă noaptea
Muzeul Luvru intrarea de la Marea Piramidă noaptea

Din anul 2008, colecția de exponate din Muzeul Luvru a fost împărțită pe mai multe departamente: Antichități Egiptene, Antichități din Orientul Apropiat, Antichități Romane, Grecești și Etrusce, Artă Islamică, Sculpturi, Arte Decorative, Picturi, Tipărituri și Desene. Toate se întind pe aproximativ 60.000 de metri pătrați și sunt vizitate în fiecare an de peste 8 milioane de turiști, transformând astfel Luvru în cel mai vizitat muzeu din lume.

Muzeul Luvru statui expuse
Muzeul Luvru statui expuse

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale arhitecturii de la Muzeul Luvru este Piramida de sticlă ce joacă rolul de intrare principală în edificiu. Proiectul nu este foarte vechi, el datând de la sfârşitul anilor ’80, atunci când președintele francez François Mitterrand a inițiat un set de măsuri pentru renovarea Palatului Luvru. Câțiva ani mai târziu a fost realizată și La Pyramide Inversée, sora mai mică a primei dar care stă azi complet inversată, baza ei putând fi admirată de la nivelul solului și oferind o perspectivă foarte interesantă spre subsolul muzeului.

Muzeul Luvru, Piramida inversată
Muzeul Luvru, Piramida inversată

Poate că cea mai celebră lucrare din tot Muzeul Luvru este Mona Lisa sau Gioconda după cum mai este cunoscută. Portretul misterioasei femei a fost realizat de Leonardo da Vinci și se presupune că o reprezintă pe Lisa Gherardini, soția unui anume Francesco del Giocondo. Originile sigure ale tabloului pictat în jurul anului 1506 s-au pierdut, în urma lor rămânând doar surâsul enigmatic al Giocondei și compoziția deosebit de complexă a tabloului ce a generat și încă generează un interes enorm în mediul artistic, mai ales acum după ce s-a descoperit că printre trăsăturile Mona Lisei și în fundalul picturii se află ascunse numere al căror înțeles nu poate fi descifrat.

Muzeul Luvru se află în centrul Parisului pe malul drept al Senei în preajma a ceea ce era odata Palatul Tuileries. În prezent, accesul se face prin trei puncte principale: Piramida de sticlă (intrarea principală), Carrousel du Louvre și Porte des Lions.