Djenne, un oraș efemer în Delta Nigerului

Djenne, un oraș efemer în Delta Nigerului

Djenne, Mali
Djenne, Mali / Foto: "http://toptravellists.net

Djenne este o regiune urbană din Delta Nigerului, Mali, un oraș renumit pentru ahitectura sa distinctivă despre care se spune că ar fi realizată din chirpici. Istoria regiunii este strâns legată de comerțul trans-saharian de bunuri cum ar fi sare, aur și sclavi. Astfel Djenne a fost odată unul dintre cele mai bogate orașe ale lumii, locul unde materialele prețioase se regăseau la tot pasul. Astăzi, orașul din Delta Nigerului mai păstrează încă această bogăție, fiind de fapt o moștenire arhitecturală de neegalat. Djenne face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1988.

Edificiile din nisip sunt cu siguranță trecătoare
Edificiile din nisip sunt cu siguranță trecătoare / Foto: http://www.wallpapersgalaxy.com

Orașul are o poziționare geografică strategică, în lunca dintre râurile Niger și Bani, iar acest fapt crează peisaje de vis. În timpul inundațiilor ce au loc cu precădere în fiecare an, Djenne devine de fapt o insulă izolată de cantitățile uriașe de apă. Accesul este permis doar prin intermediul unor diguri, însă locuitorii iau această situație ca pe o normalitate. Cele mai însemnate ploi cad în luna octombrie, astfel ar fi de preferat să eviți această perioadă din an. În restul anului, vremea este foarte călduroasă și în lunile secetoase Djenne este de fapt un uriaș banc de nisip.

Zilele de luni sunt momentul în care Djenne se transformă într-o piață în aer liber
Zilele de luni sunt momentul în care Djenne se transformă într-o piață în aer liber / Foto: http://www.globeimages.net

Djenne poate fi vizitat în orice perioadă din an(în afară de octombrie), dar totuși ar fi mai bine dacă ai fi în oraș într-o zi de luni. Lunea, Djenne se transformă într-o piață în aer liber, locul unde oamenii vând sau cumpără absolut orice, de la fructe sau legume, la obiecte vechi comercializate la prețuri modice. Într-o zi de luni poți vedea adevărata viață din Djenne și uneori este foarte amuzant să observi cum vânzătorii negociază prețurile, așa încât să fie avantajoase pentru ambele părți.

Marea Moschee din Djenne
Marea Moschee din Djenne / Foto: http://www.pilk.net

Cea mai bună manieră de a vizita Djenne este aceea de a te plimba pur și simplu printre străduțele înguste. Fiecare casă, fiecare clădire are ceva special, Djenne fiind de fapt spațiul unde locuitorii au încercat să creeze construcții plăcute, pentru ca toți să se bucure în fiecare zi de realizările lor. Totuși, cel mai interesant edificiu este Marea Moschee din oraș, clădirea spirituală și protectoare a metropolei. Marea Moschee a fost construită pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, urmând liniile stilului arhitectual specific african.

Locuitorii din Djenne sunt oameni săraci, de aceea pescuiesc pentru a supraviețui zi după zi
Locuitorii din Djenne sunt oameni săraci, de aceea pescuiesc pentru a supraviețui zi după zi / Foto: http://djennedjenno.blogspot.com

Cele mai cunoscute și mai impunătoare case din Djenne sunt cele ale șefilor orașului. Aceste clădiri vechi sunt fotografiate intens de către turiști, tocmai pentru că sunt cu adevărat spectaculoase. Djenne este un oraș suprinzător, locul de unde vei pleca mult mai bogat din punct de vedere spiritual. Ultimele date arată că anul trecut peste 400 000 de turiști străini au vizitat Djenne.