E greu să alegi cuvinte potrivite pentru a descrie măreția Conacului Polizu, un loc deosebit de boem, de o grandoare provenită dintr-o alta lume, o lume în care bunele maniere, eleganța și natura bogată acoperă orice urmă de agitație sau poluare. Va fi o experiență unică și de neuitat, cu siguranță!
Conacul Polizu Manor
Înainte de a-i trece pragul, trebuie să știi că acest conac măiestru a fost construită în anii 1870 de către Constantin Ghica Deleni și este unic în România prin arhitectura sa și istoricul deosebit care a dăinuit timp de secole. Denumit Polizu Manor, conacul este situat la o distanță de aproximativ 70 km de Municipiul Iași, mai exact undeva între Târgu Frumos și Botoșani, în satul Maxut/ Deleni.
Conacul Polizu era locul de întalnire al boierimii ieșene și bucureștene din acele timpuri. Oaspeti de seamă printre care și maiestatea sa Regina Maria, se regăsesc pe lista de invitați a conacului. Deși în timpul Primului Război Mondial conacul a fost transformat în sanatoriu, acesta a fost restaurat ulterior astfel încât în prezent este, poate, singurul loc din România care redă cu fidelitate viața boierimii secolului XIX.
Cu ce te întâmpină Conacul Polizu
La Conacul Polizu vei găsi, întâi de toate, un cadru natural neatins de poluare, cu dealuri și văi pline cu vii și livezi de vișini și cireși. Mai mult, frumusețea teraselor verzi ce te înconjoară îți vor desfăta privirea cât e ziua de lungă. Așezarea sa pe vârf de deal îți oferă o panoramă deosebită asupra întregii regiuni, de aceea vei fi surprins să observi că deși ai internet la discreție, nu vei simți nevoia să folosești device-urile din dotare întrucât vei fi acaparat de liniștea și grandoarea locului. Fără dar și poate, te vei simți ca un mic pui de boier rătăcit în paradis!
Următoarea atracție a locului este mâncarea, însă nu aș putea să o clasez ca fiind cea mai importantă, a doua pe listă sau cea din urmă întrucât întregul ansamblu este minunat și tot ceea ce oferă este înălțător. Și pentru că veni vorba de mâncare, află că toate bucatele sunte pregătite doar cu ingrediente locale. Salamurile, șunculița, felurile de brânză, dulcețurile, untul și pâinea de casă sau cafeaua făcută la ibric îți vor răsfăța papilele gustative pe toată durata șederii tale la conac.
Deși toate felurile de mâncare sunt simple și au denumiri mai puțin sofisticate, sunt foarte gustoase și au savoarea mâncării moldovenești, gătite cu drag, tradițional. Abia aștept să guști ciorba sau ceafa la grătar, vei vedea că sunt cele mai bune ever!
Am ajuns și la capitolul cazare, unde Conacul Polizu se fălește cu cele mai frumoase opt camere dichisite, aranjate cu bun gust și rafinament. Atât mobilierul cât și decorațiunile au fost achiziționate de la târguri de antichități pentru a reda cu fidelitate spiritul locului din epoca sa de glorie.
Nunta la Conacul Polizu – Tendința anului 2015
Conacul Polizu devine din ce în ce mai căutat atunci când vine vorba de organizarea nunții și asta nu este de mirare având în vedere frumusețea întregii moșii. Pentru organizarea nunților, Conacul Polizu pune la dispoziția invitaților grădina – cu o capacitate de 200 persoane, crama – 80 persoane și sala de evenimente Alexandrina Polizu – 200 de persoane. Mai mult decât atât, vesela pusă la dispoziția invitaților este achiziționată din Anglia, iar tacâmurile sunt din Franța. Ce să mai, lux cât vezi cu ochii!
Așadar, în weekend, înlocuieste Brașovul, Predealul, Sinaia, Peleșul sau oricare altă destinație deja vizitată la refuz până acum cu un drum până la Conacul Polizu Manor! Îți spun drept că nu vei regreta căci vei huzuri ca un mic burghez!