Poiana Narciselor – Mândrie națională

Poiana Narciselor – Mândrie națională

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, județul Brașov
Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, județul Brașov

Cum vremea însorită de primăvară ne îmbie la plimbări în natură, voi aduce în atenția dumneavoastră un loc splendid din România – Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, Brașov. Așa cum bine anticipați este vorba de o câmpie plină cu narcise fel de fel, colorate și înmiresmate. Poiana Narciselor este un loc cu totul și cu totul special.

Cea mai mare rezervație naturală de narcise din Europa

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului cunoscută și sub denumirile de “Poienile cu narcise”, “Poiana Narciselor”, “Dumbrava Narciselor” sau “Pădurea Vadului” este, în cuvinte simple, o câmpie plină cu narcise colorate și frumos mirositoare. Mai întâi de toate trebuie să știi că această poiană este și cea mai mare rezervație naturală de narcise din Europa, întinzându-se pe  aproximativ 400 hectare.

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului - Narcise cât vezi cu ochii
Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului – Narcise cât vezi cu ochii

Trebuie notat și faptul că Poiana Narciselor este protejată de lege, fiind considerată o arie de interes național, motiv pentru care culesul florilor este interzis prin dispoziții legale. Este o mândrie a României, un loc deosebit în care te poți bucura de frumusețea și mireasma florilor de Mai, de aceea trebuie prețuit și admirat. Frumusețea locului a atras mii de turiști, dar și scenografi astfel că aici au fost filmate scene din celebrul film românesc „Neamul Șoimăreștilor”.

Narcisă (Narcissus poeticus) în Poiana Narciselor, județul Brașov
Narcisă (Narcissus poeticus) în Poiana Narciselor, județul Brașov

Festivalul Narciselor – Zi de sărbătoare mare

În fiecare primăvară, pe 21 Mai, în zi de sărbătoare a Sfinților Constantin și Elena, localnicii organizează Festivalul Narciselor. Acest festival de etnologie și folcor se desfășoară chiar pe pajiștea înflorită și adună oameni din toate colțurile țării veniți să admire atât frumusețea florilor cât și  tradițiile, portul transilvănean și să deguste preparate transilvănene.

Turiști pe potecă, în drum spre Festivalul Narciselor
Turiști pe potecă, în drum spre Festivalul Narciselor

Tot în cadrul Festivalului Narciselor, tinerii evidențează frumusețea dansului, a cântecului și a portului popular spre mândria localnicilor și bucuria privitorilor. O avalanșă de emoții te vor cuprinde în momentul în care chiuiturile autentice și jocul alert al dansatorilor se vor derula chiar sub privirea ta! Se spune că un astfel de festival se organizează și în Ausserland, Austria. Ar fi interesant de mers și vizionat, dar vom reveni cu informații concrete.

Tineri jucând o horă transilveneană în cadrul Festivalului Narciselor
Tineri jucând o horă transilveneană în cadrul Festivalului Narciselor

Cum ajungi la Poiana Narciselor

Este ușor de poposit la Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului căci aceasta este situată la aproximativ 60 kilometri de Brașov. Dumbrava Vadului este situată în partea central- vestică a județului Brașov și este traversată de DC65 – drum comunal cu șosea asfaltată. Drumul care te va duce spre Poiana Narciselor este DN1 pe direcția Brașov – Făgăraș. Ajuns în Șercaia – de care apărține și satul Vad – va trebui să urmezi șoseaua  care se desprinde spre Brașov – Predeal.  Acest drum te va duce până în satul Vad, iar de acolo mai ai de parcurs doar 3 kilometri până la splendida rezervație naturală cu narcise.

În drum spre Poiana Narciselor
În drum spre Poiana Narciselor

Drumul merită parcurs, în special primăvara, căci vei fi întâmpinat de narcise cât vezi cu ochii. Florile sunt lăsate să crească liber în toată splendoarea sa, nefiind modificate în vreun fel de substanțe toxice sau mâinile omului. O curiozitate despre narcise: denumirea narcisă provine de la mitul grecesc a frumosului tânăr Narcis care ar fi fost îndrăgostit de chipul său mai presus de orice. Legenda spune că floare a apărut imediat după moartea tânărului, chiar pe mormântul acestuia.

Narcise cât vezi cu ochii în Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, Brașov
Narcise cât vezi cu ochii în Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, Brașov

Nu uita, fiind  o rezervație naturală, nu ai voie să rupi florile, admiră-le și ia-le cu tine în gând și în suflet!