Comuna Ciocaneşti din Suceava, Bucovina este declarată muzeu în aer liber, pentru caracterul său unitar şi unic în ţară, pentru farmecul deosebit al locurilor, dar şi pentru oamenii primitori şi prietenoşi. Pitorescul sat se remarcă prin motivele naţionale tradiţionale care se regăsesc peste tot în zonă, dar mai ales pe faţadele caselor pictate cu migală şi cu deosebit talent. Regiunea este o oază de frumuseţe tradiţională în Carpaţii României, un loc din ce în ce mai accesat în mare parte de români, dar şi de străini.
Odată cu venirea Paştelui, satul de poveste din Inima Bucovinei îmbracă haine de sărbătoare, iar tradiţiile vechi de mii de ani sunt păstrate chiar şi acum cu sfinţenie. Cea mai importantă tradiţie din regiune este aceea a încondeierii ouălor, nu există sătean care să nu cunoască amănuntele acestei îndeletniciri nobile. Cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale, gospodinele încep să pregătească bucate tradiţionale şi pictează ouă cu o îndemânare deosebită. Dacă în trecut, sătenii pictau câteva zeci de ouă pentru familiile lor, acum ei pictează câteva sute pe care le vor expune cu mândrie la târgurile de profil ce se organizează în fiecare an.
Tehnica încondeierii nu este deloc uşoară, sunt necesare anumite abilităţi printre care răbdarea şi concentrarea sunt cele mai importante. Până la momentul final, atunci când coaja oului se transformă într-o operă de artă, sunt de parcurs mai mulţi paşi intermediari care vor duce la crearea unui model perfect. Atunci când crează, sătenii se inspiră din motivele de pe costumele populare, din formele geometrice care le îmbracă locuinţele, sau chiar din viaţa tradiţională din satul sucevean. Aceste imagini splendide sunt expuse cu mândrie pe ouăle de Paşte, o tradiţie veche de mai bine de 100 de ani tot mai apreciată de întreaga lume.
La momentul actual, în Ciocăneşti există multe locuri de cazare pentru turiştii care vor să cunoască îndeaproape aceste tradiţii unice. Cele mai căutate şi mai apreciate sunt pensiunile construite în stil tradiţional, cu camere precum sunt şi cele din locuinţele sătenilor, decorate cu obiecte vechi de o însemnătate aparte. Zona este vizitată mai ales în timpul sezonului cald, atunci când peisajul rural şi frumuseţile zonei sunt subliniate de lumina aurie a soarelui. Tot în timpul verii au loc o mulţime de festivaluri de muzică sau dansuri populare, sau expoziţii cu obiecte tradiţionale vechi, păstrate şi astăzi în perfectă stare. Anul 2014 este momentul în care comuna suceveană a primit o distincţie aparte, titlul de “Satul Cultural al României 2014”.
Ciocăneşti este unul dintre cele mai frumoase sate tradiţionale de pe teritoriul Românei, zonă care s-a evidenţiat prin modul în care locuitorii au ştiut să păstreze neschimbate tradiţiile vechi de mii de ani.