Moscova este capital Republicii Ruse, un important centru politic, economic și cultural dar și o destinație extraordinară pentru o vacanță cu totul diferită. Aici veți descoperi  numeroase atracții turistice într-un oraș ce a trecut prin trei regimuri diferite, păstrând cumva câte puțin din spiritul fiecăruia.

Piața Roșie din Moscova
Piața Roșie din Moscova

Primele mențiuni istorice legate de Moscova  apar prin 1147 când este menționat ca fiind doar un mic orășel de provincie. Mult mai târziu, în timpul războaielor napoleoniene, aici s-au dus lupte crâncene care au culminat cu incendierea orașului chiar de către ruși, alungându-i pe francezi și obligându-i să se retragă. Iar în cel de-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au luptat cu îndârjire, respingând înaintarea germană chiar la porțile orașului Moscova și schimbând definitiv soarta conflagrației.

Azi însă, Moscova este este unul dintre cele mai moderne orașe ale țării însă urmele regimului comunist încă se mai văd. Pentru că Rusia, spre deosebire de alte țări, nu a încercat să își șteargă istoria ci doar s-a adaptat noilor cerințe politice și sociale.

Atracții turistice în Moscova

Dacă vizitați Moscova, o primă oprire ar trebui să o faceți în fața Kremlin-ului, celebra cetate ce domină centrul orașului și unde veți putea admira palatele și bisericile ridicate altădată de către cneazul Ivan al III-lea  cu multe secole în urmă.

Mausoleul lui Lenin din Moscova
Mausoleul lui Lenin din Moscova

Și aproape la fel de veche este Piața Roșie, cea mai mare din Moscova, unde sunt expuse mai multe monumente și sculpturi istorice. În folclorul local se spune că Piața Roșie este centrul Federației Ruse și aproape că ajungem să credem asta de vreme ce aici se găsesc câteva dintre cele mai reprezentative monumente ale țării.

Muzeul de Istorie al Rusiei, Poarta Reînvierii sau Catedrala Kazan sunt doar câteva exemple de obiective ce pot fi vizitate în Piața Roșie dar, de departe, cel mai fascinant pare să fie mausoleul lui Lenin, mumia fostului  lider comunist fiind păstrată aici încă de la moartea sa.

Teatrul Bolshoi din Moscova
Teatrul Bolshoi din Moscova

Adesea, când ne gândim la Moscova, prima imagine care ne vine în gând este cea a turlelor viu colorate de pe Catedrala Sfântul Vasile, situată într-una din extremitățile Pieței Roșii. Aceasta a fost ridicată de Ivan cel Groaznic, unul dintre cei mai temuți țari ai Rusiei iar povestea creării ei spune că țarul chiar ar fi dorit să scoată ochii arhitectului care a proiectat acest monument pentru ca niciodată să nu mai creeze ceva similar.

Iar arta se combină în multe feluri în Moscova. Teatrul Balșoi nu este numai unul din monumentele istorice ale orașului cu o arhitectură deosebit de frumoasă și cu un fronton ce amintește de panteonul grecesc, dar aici au loc unele dintre cele mai apreciate spectacole din Rusia, baletul de aici fiind cunoscut în întreaga lume.

Interiorul Teatrul Bolshoi din Moscova
Interiorul Teatrul Bolshoi din Moscova

Însă dacă la suprafață orașul arată splendid, metroul din Moscova este de-a dreptul superb, fiind de altfel considerat cea mai frumoasă realizare de acest gen din lume. Fiecare stație este decorată la fel de frumos ca orice altă cameră din palatele Moscovei iar iluminarea este asigurată de candelabre masive astfel că turiștii ajunși pentru prima dată aici rămân blocați câteva clipe de aspectul acestei capodopere.

Kremlin
Kremlin