Lumea întreagă este un ansamblu uriaș de construcții uluitoare, dar unele dintre ele depășesc imaginația umană. Una dintre aceste construcții ce crează uimire în rândul celor care îi trec pragul este Castelul Predjama, un edificiu renascentist ridicat chiar la intrarea într-o peșteră. Castelul Predjama a fost construit într-o regiune istorică din centrul Sloveniei, fiind localizat într-un mic sat ce-i poartă numele.

Castelul Predjama este protejat în permanență de stânca abruptă.
Castelul Predjama este protejat în permanență de stânca abruptă. / Foto: shaykettner.wordpress.com

Datele istorice nu menționează cu exactitate momentul în care a fost construit Castelul Predjama, primele date despre ineditul edificiu apar în anul 1274. Castelul Predjama a fost construit sub arcul stâncos al zidului de piatră, motivul fiind acela de a face accesul dificil pentru numeroasele popoare ce își doreau supremația zonei. Mai târziu, o familie de nobili pe numele ei Luegg achiziționează deosebita construcție și extind dimensiunile acesteia.

Numeroși turiști admiră necontenit frumusețea Castelului Predjama
Numeroși turiști admiră necontenit frumusețea Castelului Predjama / Foto: nexttriptourism.com

De-a lungul timpului, regiunea a trecut prin numeroase evenimente nefericite și fenomene naturale puternice care au distrus Castelul Predjama într-o proporție mai mare sau mai mică. Castelul actual, construit în stil renascentist este rezultatul eforturilor depuse de un grup de constructori în anul 1570. Practic construcția a rămas neschimbată de atunci și până în prezent.

Castelul Predjama din Slovenia
Castelul Predjama din Slovenia / Foto: museummomma.blogspot.ro

Castelul Predjama are la bază o morală clară: dacă vrei să construiești o clădire de necucerit plaseaz-o la intrarea într-o peșteră dintr-o stâncă de 123 de metri. Peisajul natural încadrează perfect construcția din piatră și evidențiază și mai mult caracteristicile unice pe care le întrunește. O străduță îngustă din piatră te conduce spre intrarea în castel, atmosfera de pace și liniște te determină să zăbovești  mai mult la Castelul Predjama. Construcția este un punct turistic atrăgător din orice unghi și chiar dacă o privești minute întregi, parcă tot observi iar și iar elemente noi.

Imagine din Erazmova Jama, peștera din spatele castelului
Imagine din Erazmova Jama, peștera din spatele castelului / Foto: tripwow.tripadvisor.com

Peștera din spatele Castelului Predjama are 4 nivele și a fost denumită după un cavaler care a trăit în castel, Erazmova Jama. Nivelul subteran este inundat de apele Râului Lovka, susurul său permanent încântă auzul și întregește atmosfera liniștitoare. Castelul a fost construit la nivelul de mijloc al peșterii, cel mai înalt nivel al platoului fiind de fapt o intrare secretă, astăzi acoperită cu pietre. Povestea spune că edificiul Predjama a fost asediat, dar oamenii din castel au avut această intrare secretă și astfel au putut scăpa cu viață din mâinile dușmanilor.

Interiorul Castelului Predjama ascunde diverse obiecte interesante
Interiorul Castelului Predjama ascunde diverse obiecte interesante / Foto: brandondarnell.wordpress.com

Interiorul Castelului Predjama nu este doar din piatră așa cum ne-am fi așteptat, podelele și tavanul fiind în totalitate din lemn. Camerele adăpostesc numeroase elemente, devenite astăzi piese de muzeu, statui, mobilier vechi și multe ale obiecte ce au aparținut familiilor care au trecut prin Castelul Predjama.

Iarna, castelul din piatră se integrează perfect în peisajul natural
Iarna, castelul din piatră se integrează perfect în peisajul natural / Foto: commons.wikimedia.org

Castelul Predjama este cu siguranță unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Slovenia. Construcția este populară și în rândul tinerilor căsătoriți care vor ca imaginile din cea mai frumoasă zi a vieții lor să iasă perfect. Cifrele arată că, anul trecut peste un milion de turiști străini au trecut pragul Castelului Predjama.