Drumeţii de weekend: spre Lacul Vida

Drumeţii de weekend: spre Lacul Vida

Lacul Vida, Bihor
Lacul Vida, Bihor / Foto: http://www.panoramio.com

Există în lumea întreagă multe locuri artificiale, locuri care au fost gândite pas cu pas de către mintea umană, dar care au o frumuseţe aparte şi reuşesc să uimească vizitatorii. Din această categorie face parte lacul de acumulare Vida, aflat în comuna bihoreană Dobreşti, un loc deosebit din toate punctele de vedere. Lacul Vida este localizat într-un cadru natural de vis, într-o vale care porneşte de la lac şi îşi conduce turiştii într-o pădure bogată şi liniştită.

Drumeţiile, o activitate pe placul turiştilor
Drumeţiile, o activitate pe placul turiştilor / Foto: http://omicuba1985.blogspot.com

Aşa cum am menţionat deja, Lacul Vida este artificial, amplasat pe Râul Holod printr-un baraj aflat la 10 metri înălţime ce are rolul de a menţine apele la un nivel constant. Anul 1967 este momentul în care a fost finalizat Lacul Vida, pe locul actualului baraj se afla odată cea mai veche moară din satul Luncasprie. În zonă se aflau doar două case, cea a morarului şi a fiului acestuia, iar Lacul Vida nu a făcut decât să întregească peisajul şi să transforme regiune într-un loc de agrement apreciat de către turiştii din întreaga lume.

Vârtejul din mijlocul lacului, mecanismul prin care apele au un nivel constant
Vârtejul din mijlocul lacului, mecanismul prin care apele au un nivel constant / Foto: http://www.panoramio.com

Lacul Vida este cu totul şi cu totul special, există câteva elemente care îl transformă într-o structură unică. Notabil este vârtejul care se află chiar şi mijlocul lacului, dar deloc de neglijat este culoarea apei care variază, în funcţie de momentul zilei, de la un verde pal, la unul intens care duce spre nuanţa smaraldului. Lacul Vida şi împrejurimile alcătuiesc o destinaţie perfectă pentru weekend-urile de vară, asta pentru că zona este atât un loc relaxant, cât şi regiunea unde iubitorii de aventuri îşi pot consuma energia. Apele lacului alcătuiesc locul ideal pentru pescuit, asta pentru că adâncurile sale ascund o mulţime de specii de peşti. Pescarii adoră să petreacă ore întregi pe malurile lacului, doar doar vor prinde prada mult râvnită.

Pe luciul apelor se oglindesc pădurile din jur
Pe luciul apelor se oglindesc pădurile din jur / Foto: http://www.panoramio.com

Plimbările în jurul lacului par a fi activitatea preferată a turiştilor, chiar pe malul apelor există amenajat un drum forestier care se întinde pe lungimea de 2 kilometri. Zona este superbă, de remarcat este modul în care pădurea din jur se oglindeşte constant pe luciul apei. Imaginea este o splendoare indiferent de anotimp, atât primăvara când totul se îmbracă în verde crud, cât şi toamna atunci când nuanţele cărămizii şi aurii crează un peisaj de vis.

Peştera cu Cristale
Peştera cu Cristale / Foto: http://www.calincorpas.ro

Nu departe de lac, pe Valea Roşia se află o sumedenie de peşteri interesante, o curiozitate pentru speologi, locul potrivit şi pentru excursii pentru începători. Cele mai renumite sunt Peştera cu Cristale de la Farcu şi Peştera Meziad. Pentru a se bucura cât mai mult de farmecul naturii, mulţi vizitatori se cazează peste noapte în corturi, dar pentru cei care apreciază confortul există multe pensiuni care pot răspunde oricăror aşteptări.

Pădurile din jur, locuri ideale pentru drumeţii
Pădurile din jur, locuri ideale pentru drumeţii / Foto: http://tudorphotoblog.blogspot.com

Aşadar, Lacul Vida şi împrejurimile alcătuiesc un loc deosebit, acea zonă fermecătoare care fac din ţara noastră un tărâm unic.