Empire State Building, un simbol american

Empire State Building, un simbol american

Imaginea unei clădiri colosale
Imaginea unei clădiri colosale

Empire State Building este una din clădirile emblematice ale New York-ului și chiar ale Americii. Un zgârie-nori, printre primii ridicați, de altfel, care se ridică până la înălțimea de 381 de metri, spațiu în care are loc pentru 103 etaje plus o antenă de proporții impresionante pe acoperiș. În perioada recentă, construcția a fost inclusă pe lista de propuneri pentru cele noi șapte minuni ale lumii și după atentatele din 11 septembrie 2001, ea a redevenit cea mai înaltă clădire din New York.

Înainte ca Empire State Building să fie ridicată aici, terenul a fost folosit pentru o fermă la finele secolului XIX iar mai târziu pe el a fost ridicat Hotelul Waldorf-Astoria. Însă toate astea nu mai contau pe 22 ianuarie 1930 atunci când prima cupă de pământ a fost excavată pentru fundația clădirii ce își trage numele de la porecla statului New York: Empire State. Și astfel, la doar 15 luni distanță, Empire State Building devenea cea mai înaltă construcție din New York, depășind atât clădirea Chrysler cât și pe cea de la 40 Wall Street, construcții ridicate cam în aceeași perioadă.

Muncitor la înălțime în timpul construcției
Muncitor la înălțime în timpul construcției

Empire State Building, arhitectură art-deco și dirijabile

Din nefericire, finalizarea Empire State Building și darea ei în folosință către public a coincis cu Marea Depresie economică ce tocmai cuprinsese America anilor 30. Din acest punct de vedere, la început o bună parte din etaje nu au avut cui să fie închiriate, iar poziția îndepărtată de principalele terminale de transport nu a ajutat nici ea. Din acest motiv, până în anii 50 când zgârie-nori-ul a început să fie profitabil, acesta își câștigase deja porecla de Empty State Building.

Arhitectura acestui colos a fost realizată în stil Art-Deco dar ceea ce impresionează cel mai mult nu sunt dimensiunile sale ci modul în care a fost gândită ea din punct de vedere funcțional. Astfel, încă din faza de design proiectanții au luat în calcul nu doar necesitățile curente ale clădirii ci și cele ce ar putea fi implementate în viitor, lucru cât se poate de vizibil la nivelul instalației electrice care a fost mult supradimensionată pentru a permite folosirea unor dispozitive cât mai diverse.

Câteva dintre cele 60 și ceva de lifturi ale clădirii
Câteva dintre cele 60 și ceva de lifturi ale clădirii

Ca o curiozitate stâlpul din vârful Empire State Building nu a fost de la bun început o antenă ci a fost gândit inițial ca un punct de ancorare a dirijabilelor, foarte la modă în anii 30. A existat un lift special amenajat iar actuala platformă de observație a funcționat ca o pistă de aterizare și coborâre a pasagerilor. Din păcate ideea nu a prins pentru că, datorită înălțimii foarte mari, dirijabilele se aflau mereu în bătaia vântului iar urcarea și coborârea pasagerilor erau deosebit de periculoase.

Puntea de observație de la etajul 86 este una dintre cele mai populare din lume cu peste 110 milioane de vizitatori de la de deschidere și până în 2010. De aici se poate observa panorama întregului New York deoarece platforma oferă o priveliște de 360 de grade a orașului.

Panoramă a orașului New York noaptea de pe puntea de observație a Empire State Building
Panoramă a orașului New York noaptea de pe puntea de observație a Empire State Building