Lumea înconjurătoare este constiuită din numeroase locuri istorice, regiuni de o însemnătate aparte ce vor păstra pe tot parcusul existenței lor ampenta timpurilor străvechi. Din această categorie face parte și Machu Picchu un loc aflat la o înălțime de 2430 de metri, al cărui decurs în drumul lung al istoriei începe încă din secolul al XV-lea. Machu Picchu se află în regiunea Cusco, în Peru, fiind amplasat pe o creastă abruptă. Cei mai mulți arheologi sunt de părere că această minunăție a fost construită ca și proprietate pentru un împărat, Machu Picchu fiind probabil cel mai cunoscut simbol al civilizației Inca.

Construcțiile din piatră șlefuită s-au conservat foarte bine în timp
Construcțiile din piatră șlefuită s-au conservat foarte bine în timp / Foto: http://www.hdluna.com.ar

Studiile amănunțite care s-au realizat în zonă arată că incașii au construit această mică avere începând cu anul 1450 și zona a devenit renumită doar pe plan local. Pentru lumea exterioară, Machu Picchu a fost pentru mult timp o necunoscută, atenția internațională este captată abia în anul 1911, atunci când un istoric celebru vorbește cu mândrie despre acest loc plin de mistere. Abia din acest moment Machu Picchu devine o atracție turistică importantă, un loc care a creat o adevărată isterie în rândul grupurilor de turiști.

Machu Picchu, o minune între munți
Machu Picchu, o minune între munți / Foto: http://circolare.terra.com.br

Astăzi, Machu Picchu, acest orășel aflat la înălțime, este o atracție turistică foarte populară, fiind de fapt o curiozitate pentru turiști. Mulți dintre ei se întreabă cum s-a reușit construirea acestei minuni, la o înălțime atât de ridicată? Și pe bună dreptate. Incașii au depus un efort fizic uriaș pentru a transporta piatra grea, procesul de uscare și șlefuire a materialului fiind unul destul de complex și foarte dificil. Machu Picchu este constiuit din trei mari structuri, temple de rugăciune și fel de fel de camere întortocheate.

Vegetația completează perfect acest cadru luxuriant
Vegetația completează perfect acest cadru luxuriant / Foto: http://dreamingphoto.net

Machu Picchu rămâne un loc vulnerabil, iar specialiștii nu pot aprecia cu exactitate perioada de timp în care ne vom mai putea bucura de această minune arhitecturală. Fenomenele naturale, în special cutremurele, pot face ravagii, dar și presiunile turistice sunt destul de mari. Conservarea culturii zonei și a patrimoniului arhitectural este un proiect în curs de desfășurare. Anul 1983 este momentul în care Machu Picchu devine un monument protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO, regiunea fiind votată în mai multe rânduri ca fiind una dintre noile șapte minuni ale lumii.

Peisajul este uimitor!
Peisajul este uimitor! / Foto: < a href =”http://www.hdwpapers.com”>http://www.hdwpapers.com

Machu Picchu este cu siguranță atracția de top din Peru, regiunea aduce venituri consistente an de an. Din dorința de a acumula cât mai mult, Guvernul a votat un proiect de lege prin care se dorea construirea unui complex hotelier de lux, cu buticuri, cafenele și chiar o telecabină. Din fericire, această idee nu a fost dusă la bun sfârșit, fiind modul prin care ar fi fost știrbite frumusețile din Machu Picchu.

Zidurile din piatră sunt și astăzi în perfectă stare
Zidurile din piatră sunt și astăzi în perfectă stare / Foto: http://www.cuscoperu.com

În concluzie, Machu Picchu este un loc inedit, este spațiul care ne arată aspecte ale unei civilizații care a trăit acolo undeva în secolul al XV-lea.