Cu un nume greu de pronunțat pentru europeni, fortul Chittorgarh este una dintre cele mai mari construcții fortificate din India și cea mai întinsă din statul Rajasthan. Aici, cu foarte multă vreme în urmă a fost capitala regatului Mewar, unul dintre multele mici state ce s-au unit pentru a forma India de azi.

Dar fortul, abandonat la jumătatea anilor 1500 a rămas încă în picioare pentru a aminti de acele vremuri în care teritoriul indian era dominat de state puternice.

Unul din turnurile din fortul Chittorgarh
Unul din turnurile din fortul Chittorgarh

Fortul Chittorgarh este o adevărată personificare a cavalerismului și mândriei vechilor conducători indieni. Această fortificație are o lungă poveste în spate ce împletește romantismul, curajul, determinarea și sacrificiul. Iar în interiorul ei, bogăția de clădiri cu o arhitectură fascinantă spune povestea unei națiuni cu o vastă cultură și a unei civilizații mult mai avansată decât s-ar fi crezut vreodată.

Unul din templele de aici
Unul din templele de aici

Aici se crede că și-ar fi avut capitala Gahlot și Sosodia, doi dintre cei mai cunoscuți regi ce au condus regatul Mewar și unii dintre cei mai reputați lideri ce au domnit aici între secolele VIII și XVI al erei noastre. Accesul în acest fort se făcea prin intermediul uneia dintre cele șapte porți existente. Căci structura fortificației se întinde pe mai bine de 200 de hectare și prin urmarea fost nevoie de mai multe puncte de acces. Însă aceste porți mai jucau un rol: ele erau în același timp puncte de apărare întărite ce puteau rezista chiar și celor mai puternice atacuri.

Fortul Chittorgarh, o atracție turistică

În interiorul fortului Chittorgarh se găsesc mai multe temple cu nume greu de pronunțat: Sammidheshwara, Jain, Kalika Mata, Neelkanth Mahadev, Meerabai  și Kumbha Shyam. De asemenea aici mai pot fi vizitate vechile rezervoare de apă Bhimtal și Gaumukh iar deasupra tuturor acestor construcții se ridică turnurile construite în onoarea victoriilor obținute de rajii ce au condus acest fort. Cele mai cunoscute sunt Vijay Stambh și Kirti Stambh însă mai există și altele ceva mai mici.

India între vechi și nou
India între vechi și nou

Cele două turnuri sunt de mare interes turistic pentru că ele pot fi admirate atât din exterior cât și din interior. Acest lucru este posibil pentru că amândouă au în centrul lor o scară îngustă care urcă până la ultimul nivel. Dar dacă Kirti Stambh are șapte etaje și o înălâime totală de 22 de metri, Vijai Stambh este cu mult mai mare.

Cel de-al doilea turn, al cărui nume s-ar traduce prin ”Turnul Victoriei” este probabil cea mai înaltă construcție din tot fortul Chittorgarh. Are nu mai puțin de 9 etaje iar de la balcoanele sale se poate admira întreaga fortificație. Căci de la cei aproximativ 40 de metri înălțime ai săi, puține lucruri rămân ascunse ochilor ce ajung aici.

Clădiri ale fortului
Clădiri ale fortului

Seara, Vijay Stambh este unul dintre obiectivele din fortul Chittorgarh care sunt iluminate și astfel imaginea sa devine cu atât mai fermecătoare. Iar dacă ar fi să ne luăm după cifrele vehiculate de oficialii care se ocupă de fort, acesta pare să devină mai atractiv de la an la an cu tot mai mulți turiști care în vizitează, dorind să descopere măreția și eroismul conducătorilor din Mewar.

Noaptea, clădirile au un farmec aparte
Noaptea, clădirile au un farmec aparte