Pompeii a fost un vechi oraș roman așezat pe teritoriul actualei comune Pompei din regiunea italiană Campania. Dar în anul 79 d. Hr. o erupție extrem de puternică a vulcanului de pe muntele Vezuviu a distrus complet atât Pompei-ul cât și Herculaneum, o așezare mai mică dar, la rându-i, destul de populată. Iar astăzi, la 250 de ani după ce cele două orașe au fost redescoperite, turiștii pot vizita ruinele extraordinar de bine conservate din Pompei, descoperind cu proprii ochi cum arăta viața aici în urmă cu aproape 2000 de ani în urmă.
Se știe că erupția vulcanului a fost catastrofală. Unul dintre puținii supraviețuitori, ce au privit de la distanță tragedia, a fost Pliniu cel Tânăr, care a relatat în scris evenimentele din acele zile, descriind și moartea unchiului său Pliniu cel Bătrân, în timp ce acesta din urmă încerca să salveze măcar o parte din cetățenii îngroziți ai orașului.
Îngropate sub câțiva metri de cenușă vulcanică, atât Pompei cât și Herculaneum au dispărut pentru mai mult de un secol și jumătate, asta până când cineva a descoperit parte dintr-un mozaic roman în 1599. Iar peste încă 150 de ani, un inginer spaniol, Rocque Joaquin de Alcubierre a început o cercetare mai amănunțită a locului.
Dar în timp ce Pompei era un oraș masiv, populat de toate clasele sociale, Herculaneum era mai degrabă o stațiune de odihnă și relaxare pentru clasa bogată. Locuitorii de aici nu duceau lipsă de nimic iar zilele și le petreceau în lux și desfătare, fiind serviți de adevărate armate de sclavi. Din nefericire, atunci când vulcanul a erupt, Herculaneum a fost primul lovit de valul de gaze și cenușă pentru ca doar minute mai târziu același lucru să se întâmple și cu Pompeii.
Turismul în Pompeii
Încă de acum 250 de ani, Pompeii a devenit o populară destinație turistică. Mai întâi pentru bogații vremii și mai târziu pentru toți cei curioși să afle mai multe despre acest oraș pierdut în timp. De fapt, prin 2008, s-a calculat că anual aici vin mai mult de 2,6 milioane de turiști, cu mult mai mult decât orice alt sit arheologic roman din lume și printre cele mai populare locuri din Italia. Totuși, deoarece a devenit evident faptul că orașul a început să manifeste semne de deteriorare, La Soprintendenza Archaeologica di Pompei a decis să ofere tururi mai largi care să inclusă și alte orașe precum Herculaneum sau Stabiae dar și în Villa Poppaea, o vilă romană din regiune care a fost conservată aproape complet în cenușă vulcanică. În acest fel s-a sperat că se va reduce presiunea asupra sitului arheologic.
Din păcate măsurile luate nu au fost suficiente și în 2010, Schola Armatorum, sau Casa Gladiatorilor, cum mai era ea cunoscută, s-a prăbușit fără o explicație plauzibilă. Din fericire, aceasta era parte din acea zonă a orașului Pompeii care nu era și nu este nici azi deschisă publicului. Căci, da, doar o parte din oraș este deschis însă ținând cont de anvergura metropolei romane, chiar și așa, unii turiști petrec zile întregi explorând pe de-a întregul bătrânul Pompei.