Eze, satul medieval de pe Riviera Franceză

Eze, satul medieval de pe Riviera Franceză

Eze, Fanța
Eze, Fanța / Foto: http://www.eze-tourisme.com

Deseori ne dorim să părăsim măcar pentru câteva zile aglomerația urbană, iar atenția ne este captată de satele pitorești unde ne putem refugia. Lumea întreagă este un ansamblu impresionant de locuri uimitoare, iar satul francez Eze nu face excepție. Eze este localizat în sud-estul Franței, nu prea departe de Orașul Nisa.

Străduțele înguste sunt ideale pentru plimbări îndelungate
Străduțele înguste sunt ideale pentru plimbări îndelungate / Foto: http://www.picstopin.com

Satul Eze se află într-un cadru natural de poveste, fiind cocoțat pe un vârf stâncos destul de îngust, cu vedere la Marea Mediterană. Satul este încoronat cu ruinele unor clădiri vechi și de la înălțimea de aproximativ 430 de metri veți avea parte de o panoramă cel puțin uimitoare. Partea centrală din Eze este formată dintr-un castel ce datează din secolul al XII-lea și în jurul acestuia sunt amplasate circular o serie de clădiri și căsuțe modeste. Edificiile vechi și străduțele înguste sunt foarte bine restaurate, zidurile înalte și cărămida roșie care este materialul de bază, reamintesc tot timpul aspecte legate de istoria locului.

De sus, priveliștea este uimitoare!
De sus, priveliștea este uimitoare! / Foto: http://www.elizabethfarrar.com

Datele și cercetările străvechi arată că Eze și zonele înconjurătoare au fost locuite încă din cele mai vechi timpuri, iar regiunea nu a fost ocupată doar de romani ci și de mauri. De fapt, Eze a fost un punct de apărare care să asigure o protecție cât mai ridicată pentru Nisa. De nenumărate ori zidurile și clădirile au fost distruse, dar iată că o bună parte din edificiile din Eze au rezistat și astăzi le putem admira în toată splendoarea lor.

De pe o terasă cochetă poți privi ore întregi în jur, fără să te plictisești de peisajul ce te înconjoară
De pe o terasă cochetă poți privi ore întregi în jur, fără să te plictisești de peisajul ce te înconjoară / Foto: http://www.cntraveler.com

Deseori, Eze a fost descris ca fiind un cuib de vulturi, datorită amplasării sale extrem de ingenioase. Străduțele înguste nu ar fi complete fără multitudinea de magazine de suveniruri și o sumedenie de turiști care nu mai contenesc să admire frumusețile zonei. Foarte apreciate sunt și standurile unde se comercializează plante aromatice. Întreaga regiune este învăluită în fel de fel de parfumuri naturale, iar turiștii sunt bucuroși că pot lua acasa o parte din farmecul satului Eze.

Numeroase specii de plante constituie Grădina Botanică din Eze
Numeroase specii de plante constituie Grădina Botanică din Eze / Foto: http://www.tunliweb.no

În ultimii ani, Eze și-a consolidat renumele devenind o destinație turistică foarte apreciată. Unul dintre motive este Grădina Botanică Eze, cunoscută pentru colecția a uimitoare plante și pentru speciile de cactuși, care mai de care mai ciudate. Grădina botanică se află chiar în partea superioară a platoului stâncos, în punctul cel mai înalt din Eze. De aici, panorama este uimitoare și ar fi păcar să ratezi o asemenea oportunitate. Eze este cumva un muzeu în aer liber, doar câțiva localnici au ales să trăiască în continuare aici. Magazinele, galeriile de artă, restaurantele, hotelurile și cafenelele cochete sunt locurile care înfrumusețează vacanțele vizitatorilor.

Noaptea sporește și mai mult farmecul regiunii
Noaptea sporește și mai mult farmecul regiunii / Foto: http://www.cntraveler.com

Așadar, Eze este un sat superb, locul de unde poți afla mult mai multe aspecte legate de cultura și istoria Franței. Zona este atât de frumoasă încât numeroase cupluri de tineri căsătoriți aleg să petreacă cea mai frumoasă vacanță din viața lor în Eze.