Santorini a fost mereu una dintre cele mai frumoase insule din arhipelagul cu același nume, fiind cea mai sudică parte a grupului de insule denumite Ciclade. Dar ceea ce mulți nu știu este că Santorini așa cum îl putem vedea azi este doar ceea ce a mai rămas după o puternică explozie vulcanică ce a măturat centrul unei insule mult mai întinse, lăsând în urmă o așa numită calderă vulcanică, câteva insule așezate circular cu o lagună de dimensiuni considerabile în centru.
Se crede că tocmai datorită activității vulcanice, civilizația minoică de aici a dispărut, Santorini fiind pentru multă vreme o insulă aproape pustie. Chiar și în vremuri mult mai moderne natura nu a încetat să se manifeste, în 1956 un cutremur major distrugând o bună parte din așezarea umană de aici. Totuși, odată cu creșterea numărului de turiști veniți în acest colț al Greciei, orașul a început să prospere. Căci pe lângă frumusețea naturală a locului, laguna, foarte adâncă de altfel, permite acostarea unora dintre cele mai mari yacht-uri.
Ce e de văzut în Santorini
Insula în sine este una dintre cele mai mari minuni ale lumii și principala sa atracție este chiar peisajul terestru și marin de care se bucură. Aici se pot observa unele dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare. În plus, Fira, orașul principal este absolut superb, fiind construit din case mici, pătrate și vopsite în alb printre care te poți strecura pe străduțe înguste ce urcă și coboară în cele mai neașteptate feluri. Iar dincolo de periferie se pot vedea mai multe case tradiționale, unele săpate direct în stâncă și care mai sunt locuite chiar și în ziua de azi. Însă indiferent pe unde o luați, nu uitați să treceți pe la una din cramele locale ce oferă o largă selecție din renumitele vinuri din Santorini.
Chiar lângă Santorini, parte din același arhipelag, Thirassia oferă din nou o perspectivă modernă asupra tradițiilor de odinioară, iar cine dorește o excursie cu barca, există tururi speciale spre insula vulcanică Nea Kameni și izvoarele fierbinți de la Palia Kameni din Thirassia.
Pasionații de arheologie au la dispoziție în Fira Muzeul Preistoric Thira, care conține mare parte din artefactele recuperate din situl vechiului oraș minoan Akrotiki. Însă înainte de a vizita muzeul, un drum până la ruinele Akrotiki este un ”must have” căci aici, la fel ca în Pompei, totul a fost păstrat și conservat în cenușă vulcanică: străzi, clădiri, trepte și uneori chiar și etajele secundare ale acestor clădiri antice sunt încă vizibile.
Și tot în Fira există un Muzeul al Arheologiei ce conține artefacte mai recente din perioadele Romană și Clasică, obiecte de uz curent sau diverse alte elemente recuperate din vechiul oraș Thera.
Plajele din Santorini
Amatorii de plajă și înot se vor bucura să afle că în Santorini există un număr impresionant de plaje printre care cele mai populare sunt Plaja Roșie, cea Albă, aceasta din urmă fiind accesibilă doar pe mare, sau Baxedes. Plaja Pori pe de altă parte, este unul din acele locuri mai izolate din Santorini, unde se poate ajunge doar pe jos. Aici nu există restaurante, localuri sau alte facilități, doar natura așa cum era ea înainte să fie invadată de turiști.