A fost construit pe Peninsula Crimeea, în sudul Ucraniei, între regiunile Yalta şi Alupka. Inedita construcţie este opera unei arhitect de origine rusă, pe numele său Leonid Sherwood. Castelul Rândunicii a fost construit între 1911 şi 1912, la o înălţime de 40 de metri şi este un simbol veritabil al designului neo-gotic.
În ceea ce priveşte dimensiunile, Castelul Cuibul Rândunicii măsoară 20 de metri în lungime şi 10 metri în lăţime, fiind o construcţie la baza căreia au stat simetria şi calculul exact. Interiorul este la fel de compact ca şi exteriorul şi include o cameră de oaspeţi, scări care duc spre nivelul superior, dormitor pentru oaspeţi şi alte două dormitoare. Camera de oaspeţi este decorată cu panouri de lemn sculptate, celelalte camere sunt pur şi simplu vopsite.
Regiunea are o istorie foarte interesantă şi pe această bucată de stâncă aflată la 40 de metri altitudine au existat mai multe construcţii. Anul 1895 este momentul în care se ia decizia de a construi prima clădire pe Peninsula Crimeea. Edificiul avea să fie locuinţa unui general rus, care şi-a dorit o cabană din lemn pe care a denimit-o “Castelul Iubirii”. Până în anul 1911 dreptul de properietate al acestei cabane cochete se trasferă de la o persoană la alta, fiecare dintre proprietari petrecând o parte din viaţa lor în acest loc liniştit.
În 1911 un nobil german achiziţionează frumoasa cabană din lemn şi, în decursul unui an o transformă în Cuibul Rândunicilor care mai există şi astăzi. Mai târziu, nobilul german vinde clădirea care se transformă pentru scurt timp în restaurant, mai apoi devine club de lectură. După aceste evenimente, Cuibul Rândunicilor rămâne închis pentru o perioadă îndelungată de 40 de ani, după care se decide redeschiderea sa sub formă de obiectiv turistic.
Astăzi, Castelul Cuibul Rândunicii este cea mai mare atracţie din Crimeea, iar turiştii vin de pretutindeni pentru a admira o construcţie ingenioasă. Înălţimea la care este amplasat edificiul oferă o privelişte deosebită spre mare. Atmosfera este una calmă şi liniştitoare şi pare că timpul s-ar fi oprit în loc. Numeroase rândunici populează şi astăzi întreaga regiune şi înveselesc zona cu glasurile lor.
De-a lungul trecerii timpului, clădirea nu a necesitat restaurări majore, supravieţuind chiar şi unui cutremur puternic, estimat la 6-7 grade pe scara Richter. Evenimentul a avut loc în anul 1927 şi nu a provocat pagube majore la Castelul Rândunicii. Doar câteva obiecte decorative au fost distruse, iar o bucată din stânca pe care este amplasat s-a surpat. Totuşi se doreşte ca edificiul să-şi păstreze forma cât mai mult posibil, de aceea în anul 1968 se investesc 150 000 de dolari în reconstrucţia clădirii.
Deşi Ucraina nu este o regiune atât de cunoscută în ceea ce priveşte sectorul turistic, iată că are elementele sale care atrag anual sute de mii de turişti din toate colţurile lumii. Palatul Cuibul Rândunicii este una dintre acele construcţii de o frumuseţe ireală şi este incredibil cum o persoană reuşeşte să construiască o asemenea capodoperă în anul 1911.