Portofino a fost multă vreme doar un mic sătuc de pescari de pe malul Mediteranei. Azi însă, Portofino s-a transformat într-un înfloritor oraș a cărui principală sursă de venit este turismul înfloritor, regiunea atrăgând vizitatori încă de pe la finele secolului XIX. Însă dacă ar fi să ne luăm după scrierile lui Pliniu cel Bătrân, zona a fost populată încă de pe vremea romanilor când locul era cunoscut drept Portus Delphini datorită numeroșilor delfini ce trăiau în apele Golfului Tigulian.

Portofino, viu și plin de culoare
Portofino, viu și plin de culoare

Azi însă zona mult mai circulată ca în antichitate iar golful în jurul căruia este construit Portofino a ajuns să fie mereu populat cu bărci și yachturi chiar dacă aceasta nu este singura sursă de vizitatori. Micuța localitate este situată în regiunea administrativă Genova iar pentru a ajunge aici se poate lua un tren, autobuz sau barcă din sus-numita localitate.

Nu vă lăsați înșelați, nimeni nu fuge din Portofino...
Nu vă lăsați înșelați, nimeni nu fuge din Portofino…

Atracții din Portofino

Probabil că pentru mulți turiști veniți în Portofino, cel mai impresionant lucru va fi stilul de viață relaxat al locuitorilor de aici. Întreaga zonă inspiră la pace, calm și lăsarea tuturor grijilor în rucsacul din camera de hotel. și chiar dacă există destule atracții în Portofino, primul drum ar trebui să îl faceți pe plajele din jurul localității, admirând peisajul absolut superb de aici. Plimbați-vă pe străduțele micuțului oraș, ascultați marea și odihniți-vă pe malul mării sau savurați un pahar de vin italienesc în micul bar așezat la doar câțiva metri de chei.

Nici măcar norii nu pot știrbi frumusețea acestor locuri
Nici măcar norii nu pot știrbi frumusețea acestor locuri

Probabil că cea mai cunoscută atracție din Portofino este statuia lui Hristos din Adâncuri, adus aici și scufundat în apa mării la data de 29 August 1954. Este un simbol al zonei și se spune că ea i-ar proteja pe scufundători și pescari de toate pericolele. Sculptată de Guido Galletti, ea îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos cu brațele deschise în semn de pace și cu privire ațintită spre suprafața apei.

Portofino, Statuia lui Hristos din Adâncuri
Portofino, Statuia lui Hristos din Adâncuri

Castello Brown este o altă atracție foarte populară, fiind ridicat pe unul din dealurile din jurul localității Portofino. Se pare că edificiul a fost ridicat cu multă vreme în urmă, existând înregistrări istorice din secolul XV care menționează acest loc. La început Castello Brown a fost un fort în toată puterea cuvântului dar cu timpul acesta s-a degradat și a fost lăsat în părăsire. Din fericire, în 1867, clădirea a fost cumpărate de Montague Yeats Brown, consulul englez la Genova, care a renovat-o și a transformat-o într-o vilă deosebit de elegantă. Azi turiștii pot vizita muzeul organizat aici, putând descoperi mai multe detalii despre trecutul portului Portofino.

Hotel Splendido din Portofino
Hotel Splendido din Portofino

Alte atracții locale mai includ Biserica Saint Martin, ridicată în secolul XII, Biserica Saint George și Oratoriul Santa Maria Assunta, ridicat într-un superb stil gotic.

Regiunea este cunoscută pentru câteva varietăți de vin alb dintre care cea mai notabilă este Pinot Grigios însă nici vinurile roșii nu ar trebui ignorate, fiind printre cele mai bune din Italia. De asemenea, nu ar strica să încercați și varietatea locală de Limoncio (Limoncello), un lichior specific sudului italiei și care este produs din…ați ghicit, lămâi.

Limoncello în Portofino
Limoncello în Portofino

Per total, un sejur în Portofino este ceea ce am putea numi o pauză pentru reîncărcatul bateriilor. Nu tocmai o destinație favorită a amatorilor de adrenalină, vacanța în micul orășel se poate dovedi foarte romantică, relaxantă sau pur și simplu cea mai frumoasă amintire de familie…asta în funcție de cu cine alegeți să veniți aici.