Cel mai bătrân stejar din Europa

Cel mai bătrân stejar din Europa

Stejarul din Cajvana - Cel mai batran stejar din Romania

România e o țară a contrastelor. Pe de-o parte avem motive să ne mândrim, pe de altă parte, apar alții, tot de-ai noștri, care ne spulberă toată aura de grandoare pe care ne-o conferă unele evenimente istorice (mai mult sau mai puțin adevărate). Printre lucrurile cu care ne mândrim e și stejarul din Cajvana. Cu el, însă, nu ne putem asuma vreo laudă pentru că stejarul e stejar – crește de capul lui și trăiește cât vrea el – sau, uneori cât vrem noi. Se zice că e cel mai bătrân stejar din Europa, stejar care-a trăit și-a văzut mai multe decât ar putea vreodată să redea până și cel mai complet manual de istorie. Păcat că nu poate vorbi, pentru că dac-ar putea să vorbească ți-ar spune că l-a văzut pe Ștefan cel Mare și ți-ar confirma povestea potrivit căreia însuși Ștefan ș-a odihnit la umbra sa. Asta numai dacă și-ar mai aminti evenimente din 1476. Nu știe nimeni dacă stejarii au sau nu memorie bună.

stejarul din cajvana
stejarul din cajvana

Între legendă și realitate

Legenda spune că stejarul ar avea vreo 800 ani și că n-ar fi văzut doar povești despre somnul dulce al lui Ștefan cel Mare, ci mult mai mult de-atât. Realitatea spune că el se află la Cajvana în județul Suceava și că-n localitatea aceasta, în zilele noastre, oamenii-s cam toți duși prin străinătățuri să muncească bani de schimbat mai apoi arhitectura localității, în consecință, vorbim despre-o localitate mică și îmbătrânită, asemenea stejarului. Istoria stejarului a fost transmisă prin viu grai, din tată în fiu și din fiu în fiu. Bătrânii spun că stejarul i-ar fi văzut chiar și pe tătari, prin 1241-1242, tătari care-ar fi distrus aproape în totalitate localitatea Cajvana, omorându-i pe locuitorii acesteia. Pe locul gropii comune s-ar fi plantat acest stejar ce trăiește semeț și-n ziua de azi, amintind de ororile trecutului și ținând în viață spiritele oamenilor uciși în acea invazie, dacă se poate spune așa.

Stejarul din Cajvana are o înălțime de aproximativ 23 metri și o circumferință de 11 metri, în punctul lui cel mai vânjos. Spun oamenii că lemnul rezultat din tăierea lui ar ajuta vreo patru familii să treacă iarna cu bine, dar așa-i omul nostru, egoist, și se gândește numai la beneficiul lui în loc să se gândească că ăsta-i cel mai strașnic stejar din Europa – sau cel puțin așa spun specialiștii. Dacă e sau nu așa vom lămuri mai târziu, însă indiferent de veridicitate, stejarul e o atracție turistică numai bună de vizitat.

Acum, stejarul se află în declin. O fi din cauza vremii și-a sutelor de ierni ce-au trecut peste el, o fi chiar din vina sătenilor care-au atentat la lemnul cel nesfârșit al stejarului secular. Lucru cel mai important este că acesta are nevoie de oarecare restaurare pentru a putea fi considerat în continuare cel mai vârstnic stejar din Europa.

stejarul din cajvana
stejarul din cajvana

Trecând peste partea istorică, peste circumferință și trecând chiar și peste recordurile lui, trebuie să fie un motiv precis pentru care omenirea a venerat dintotdeauna copacii seculari. Se spune, de altfel, că în ramurile și trunchiul copacilor de acest fel, sunt stocate toate energiile pozitive cât și toată înțelepciunea planetei. Dacă o fi sau nu așa, tot cei înțelepți vor ști.

Cum a fost stabilită vârsta stejarului?

Scepticii ar zice că nimeni nu are de unde să știe exact ce vârstă are stejarul și că nu se prea poate pune mare bază într-o istorie transmisă prin viu grai. Le-am da dreptate celor ce-ar gândi așa, însă i-am asigura că o mână de experți au pus, totuși, această teorie la îndoială, testând vârsta stejarului cu datare radio-carbon. În urma acestei investigații, s-a ajuns la concluzia că stejarul într-adevăr ar avea în jur de 800 ani, cu o marjă de eroare de vreo 70 ani.

stejarul din cajvana

Cum ajungem în Cajvana, județul Suceava?

Suntem absolut siguri că toată lumea știe cum să ajungă în Suceava. Ei, bine, odată ce ai ajuns în Suceava ori cu maxi taxi, ori cu mașina personală, ori chiar cu trenul, tot ce trebuie să faci e să iei încă un autocar care să te ducă la Cajvana. Drumul te va costa în jur de 5 lei, timpul va fi în jur de  vreo jumătate de oră, iar autocarul va trebui luat din autogara Suceava. Cu alte cuvinte, doar să-ți dorești să-l vezi, și-l vezi pentru că nu vorbim despre un drum complicat.