Rotterdam este un oraș cu multe fațete: un port aglomerat, o metropolă cu o viață de noapte plină de energie, un centru al cumpărăturilor și, de ce nu, un oraș care susține arta. Dar mai presus de toate, Rotterdam este un oraș al arhitecturii, care stimulează inovația și care se află în continuă schimbare. Tocmai de aceea, mereu există ceva de făcut aici, indiferent dacă alegeți să mergeți la cumpărături, dacă vă opriți în unul din multele localuri cu mâncare locală sau dacă vizitați muzeele locale, știți că nu vă veți plictisi nici o clipă.

Kubuswoningen, clădire nonconformistă în Rotterdam
Kubuswoningen, clădire nonconformistă în Rotterdam

Atmosfera din Rotterdam este cu totul diferită de orice altceva ați mai văzut în alte orașe. Mentalitatea de aici se învârte în  jurul a patru cuvinte ”eu pot să fac”. De la cel mai simplu lucrător până la cei mai de seamă oameni de afaceri și la emigranții abia sosiți, toți respiră un aer de dinamism și optimism cu totul neobișnuit. Iar la acest aer pozitiv se mai adaugă și aspectul modern pe care îl promovează Rotterdam, o schimbare binevenită față de multe din orașele românești cu care poate v-ați obișnuit. Totuși ar fi indicat să sosiți în Rotterdam primăvara sau vara deoarece Olanda este o țară unde în special iarna, plouă foarte mult iar vremea este răcoroasă sau chiar friguroasă.

Primăria din Rotterdam
Primăria din Rotterdam

Ce e de văzut în Rotterdam

Tradiționale pentru mai toate localitățile din Olanda, morile de vânt sunt prezente și în Rotterdam, chiar dacă în număr mai mic. Doar șapte exemplare au supraviețuit în ultimii ani iar unele dintre ele chiar sunt deschise pentru vizitare în fiecare zi.Ca o curiozitate, un indiciu dacă moara poate fi vizitată sau nu este faptul că morișca i se învârte sau că deasupra ei flutură un steag albastru.

Una din morile de vânt din Rotterdam
Una din morile de vânt din Rotterdam

Totuși nu trebuie să vă limitați doar la morile de vânt, Primăria este o altă clădire monumentală pe care nu veți dori să o ratați. Atât curtea cât și edificiul în sine sunt deosebit de frumoase iar în turn este un carillon, un instrument muzical foarte apreciat în zonă și la care se cântă destul de frecvent.

Sylvette Westersingel din Rotterdam
Sylvette Westersingel din Rotterdam

Rotterdam se mai mândrește și cu câteva opere de artă foarte interesante. The Destroyed City realizată de Ossip Zadkine este oarecum parte din istoria acestui oraș. Se spăune ca Zadkine și-a găsit inspirația după ce a vizitat Rotterdam imediat după cel de-al Doilea Război Mondial și văzând distrugerile de aici a creat această statuie cubista: un om ce și-a pierdut inima, simbol al orașului bombardat.
Sylvette Westersingel din Metro: Eendrachtsplein este o operă de artă foarte elaborată al cărei creator este nimeni altul decât Pablo Picasso, care s-a inspirat în realizarea ei din portretele muzei sale Sylvette David.

The Destroyed City Rotterdam
The Destroyed City Rotterdam

Iar dacă vreți să vedeți orașul altfel, Rotterdam oferă un mijloc de transport mai nonconformist, un vehicul pe trei roți, acoperit, denumit Tuk Tuk. Este o soluție mult mai economică pentru vizitarea orașului iar farmecul unui tur cu Tuk Tuk-ul va fi inegalabil. În plus, pentru că aproape toată lumea din Olanda vorbește engleza la un nivel acceptabil, nu veți avea nici o problemă în a comunica.

Tuk Tuk în Rotterdam
Tuk Tuk în Rotterdam