Turnurile Petronas sunt zgârie-nori gemeni din Kuala Lumpur şi până în anul 2004, cu cei 452 de metri au fost cele mai înalte clădiri din lume, până în momentul în care s-a construit Taipei 101. Deşi recordul lor absolut a fost doborât, ele rămân totuşi cele mai înalte clădiri gemene ale lumii. Anul 1992 este momentul în care se decide că Oraşul Kuala Lumpur are nevoie de un simbol inovator care să schimbe percepţiile cu privire la statutul său. Planul era ca Turnurile Petronas să propulseze Kuala Lumpur pe primul loc în topul celor mai moderne oraşe ale lumii şi acest obiectiv a fost atins cu succes.
Arhitectul Cesar Pelli Argentina a fost proiectantul şef al Turnurilor Petronas şi la data de 1 ianuarie 1992 acesta începe să studieze terenul pe care aveau să fie construite edificiile gemene. Procedura a inclus teste riguroase şi simulări de vânt menite să asigure faptul că proiectul nu va fi o catastrofă mondială.
Data de 1 martie 1993 este momentul în care se decide construirea celor ce aveau să fie cele mai înalte turnuri gemene ale lumii. Finalizarea construcţiei a durat 7 ani, perioadă în care s-a lucrat zi şi noapte. Fundaţia clădirii a însemnat o reală provocare, se săpau 30 de metri în adâncime în fiecare noapte şi 500 de camioane cu pământ se mutau dintr-o parte în alta. Fundaţia din beton cuprinde 13 200 metri cubi de oţel, menită să asigure rezistenţă în cazul unor fenomene naturale puternice.
Clădirile gemene au fost inaugurate cu fast la 1 august 1999 de către prim-ministrul Malaysiei Tun Dr. Mahathir bin Mohamad. Turnurile Petronas au în total 88 de etaje construite în mare parte din beton armat, cu o faţadă din oţel şi sticlă. Designul clădirilor are o puternică influenţă a artei islamice, motivele din sticlă fiind o reflexie a religiei musulmane.
S-a dorit ca frumoasele clădări să fie finalizate în decursul a 6 ani, dar iată că termenul nu a fost respectat din cauza complexităţii lucrării. Două echipe diferite au construit Turnurile Petronas. O echipă japoneză şi una coreeană sunt responsabile pentru ridicarea spectaculoaselor clădiri.
Sistemul de lift din interiorul Turnurilor Petronas se bazează pe o tehnologie modernă şi sofisticată. Există 29 de lifturi pentru pasageri în fiecare turn şi 6 lifturi pentru obiecte grele. Toate lifturile deţin caracteristici de siguranţă, aşa încât oamenii pot fi evacuaţi în cazul unor evenimente nefericite. Este posibilă eliberarea persoanelor blocate între etaje în ascensor prin deschiderea unui panou în perete. De asemeni, Turnurile Petronas sunt prevăzute cu ascensoare speciale pentru pompieri.
Astăzi, Turnurile Petronas sunt clădiri de birouri şi diverse sectoare din interiorul lor se oferă spre închiriere. Un număr mare de companii şi filiale asociate au sediile în Turnurile Petronas, dintre care cele mai renumite sunt: Huawei Technologies, Boeing, IBM, Microsoft sau Al Jazeera.
Gemenele din Petronas sunt clădări specifice erei modernismului şi sunt apreciate în întreaga lume. Mai multe scene de film s-au derulat la Turnurile Petronas, iar acest fapt accentuează importanţa lor pe plan mondial.