Lyon este ceea ce am putea numi un oraș istoric, un adevărat muzeu în aer liber ce se comportă totuși ca o metropolă modernă. Secretul acestei conviețuiri neobișnuite stă în modul în care francezii de aici au înțeles să își accepte, păstreze și chiar promoveze valorile, să facă din ele adevărate atracții turistice.
De altfel, din acest punct de vedere, natura a dat și ea o mână de ajutor, având în vedere că departamentul Rhône oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje din Franța.
Orașul Lyon se laudă cu aproape 2000 de ani de istorie, și fiecare dintre ei au lăsat urme adânci în arhitectura și cultura locală a acestei cetăți. De la ruinele din perioada romană la somptuoasele palate renascentiste și de la construcțiile medievale la actualii zgârie nori, Lyon s-a străduit mereu să își păstreze intactă moștenirea arhitecturală. Mai mult, cu toate că există și alte orașe, unele poate cu o vechime mult mai mare, cel despre care vorbim azi a avut pare de un mare avantaj: nu a trecut niciodată printr-un dezastru natural major. Iar ăsta este un lucru cu care foarte puține localități importante se pot lăuda.
Lyon, de la cetate la metropolă
Primele atestări istorice ale unei așezări urbane pe locul unde azi se află Lyon, datează din anul 12.000 înainte de Hristos dar abia din epoca romană apar suficiente vestigii pentru a putea discuta de o ocupare permanentă a acestor locuri. Lugdunum, așa cum se numea orașul roman, a fost fondat în anul 43 î Hr. Aici au apărut mai târziu primele comunități creștine din Galia într-o eră în care Lugdunum devenise deja un centru comercial și strategic în regiune.
Numele de Lyon a apărut abia în secolul XIII, cam pe la începuturile Evului Mediu. Vremuri tulburi pentru orașul nostru care trece din stăpânirea Franței în cea a Sfântului Imperiu Roman și mai apoi iar în cea a Franței. Chiar și așa, Lyon și-a păstrat statutul de oraș important, mai ales pe plan religios. De fapt, multă vreme, arhiepiscopul de aici a fost cel mai înalt demnitar religios catolic în afara papei de la Roma.
Renașterea a adus cu sine o creștere a comerțului cu state din vecinătate dar și din părțile îndepărtate ale Europei. A fost o adevărată epocă de aur pentru Lyon care era mai prosper ca niciodată. Și chiar și atunci când în zonă au izbucnit celebrele războaie religioase, metropola, cea mai mare de pe continent, a continuat să își păstreze supremația. Mai mult, a fost o vreme când regele Franței, Francois I, s-a gândit să mute capitala Franței la Lyon.
Chiar și în secolul XX, Lyon a continuat să fie un loc prosper, favorabil dezvoltării de noi afaceri, așa se face că încă din anii 60, aici s-au realizat investiții importante, s-au construit autostrăzi moderne, a fost inaugurată o importantă linie de metrou iar la începutul anilor 80, s-a realizat calea ferată destinată trenurilor de mare viteză TGV care urmau să lege Lyon de Paris.
Festivalurile orașului
Lyon este renumit pentru evenimentele ce au loc aici anual. Festivaluri și acțiuni culturale de foarte bună calitate. Așa cum este de exemplu cazul Festivalului Luminilor, cel mai important event ce se ține aici. Acesta durează doar 4 zile la începutul lui decembrie și are la origini o sărbătoare religioasă: Se spune că pe 8 decembrie 1852, locuitorii orașului au reacționat în mod spontan și seara au pus cu toții lumânări aprinse în fereastră pentru a sărbători inaugurarea unei statui a Fecioarei Maria, patroana metropolei.
De atunci, acest ritual a fost repetat an de an. Mai mult, în ultimii ani, a devenit un obicei ca la Festivalul luminilor să participe artiști profesionști din toate colțurile lumii. De la show-uri extraordinare la mici reprezentații de sunet și lumină, Lyon devine pentru patru zile cel mai strălucitor oraș al Franței. Însă, lucru interesant, deși tradiția a căpătat o interpretare modernă, vechiul obicei al lumânărilor aprinse s-a păstrat și el iar în săptămâna de dinaintea festivalului, vânzătorii de lumânări în pahare fac un profit frumușel.
Nuits de Fourvière este o altă atracție pentru Lyon, un festival ce se întinde din Iunie și până la începutul lui August. În acest timp au loc concerte de muzică tradițională franceză, muzică clasică și jazz. De asemenea, serile de dans și teatru sunt foarte populare iar piesele de teatru interpretate în această adevărată statigiune, atrag sute de spectatori. Este remarcabilă atmosfera din Lyon care atrage nu numai tinere speranțe ale lumii culturale dar și artiști cu mult mai multă vechime care vin aici fermecați de atitudinea extraordinară a publicului.
Alte două evenimente foarte populare sunt Nuits Sonores, un festival dedicat muzicii electronice și Bienalele, cele din urmă fiind dedicate dansului și organizate la fiecare doi ani.
Dacă vreți să vizitați orașul Lyon, trebuie să țineți cont de perioada în care ajungeți. Festivalul Luminilor este organizat la începutul iernii și nu este neapărat cea mai populară perioadă a anului pentru turiști. Cu toate astea, dacă vreți să îl vedeți, vă veți putea bucura și de un oraș plin de viață. Pe de altă parte, în lunile iulie și august, metropola este relativ pustie, mai ales după ce se termină și Nuits de Fourvière. Prin urmare august nu este cea mai indicată perioadă de vizitare. Și același lucru se poate spune și despre iulie, când vremea se poate dovedi puțin cam neplăcută. Prin urmare, cele mai bune perioade pentru a veni în Lyon sunt lunile mai, iunie și septembrie, atunci când vremea este excelentă iar bătrâna cetate palpită de viață.
Atracții turistice în Lyon
Cu toate că nu se poate lăuda cu suita de atracții pe care alte orașe, precum Parisul, le oferă privitorilor, Lyon este – așa cum am mai spus – o veche cetate și un spațiu unde istoria a fost în egală măsură conservată și protejată. În plus, majoritatea obiectivelor istorice pot fi vizitate fără a investi nici măcar un eurocent, intrarea fiind gratuită.
De asemenea, unul din primele lucruri pe care trebuie să le faceți când ajungeți aici este să vă luați o hartă turistică a orașului. În acest fel vă veți asigura că nu veți rata nici una dintre multele atracții: biserici, parcuri, restaurante etc. Multe dintre ele sunt ascunse pe străduțe lăturalnice sau în zone mai puțin circulate și prin urmare, o hartă este absolut necesară.
Se spune că după Veneția, vechiul Lyon are cea mai mare zonă de factură renascentistă din Europa, o fâșie de oraș ce se întinde de-a lungul malului râului Saône. Clădirile de aici au fost ridicate în secolele XV-XVII și au aparținut unor bogătași de origine italiană, germană sau flamandă. Acum însă, după o restaurare de proporții în anii 80 și 90, ele au intrat în circuitul turistic, fiind împărțite în trei zone numite după bisericile ce se găsesc în fiecare perimetru: St. Jean, St. Paul și St. Georges.
Catedrala St. Jean este cea mai importantă destinație istorică din această parte de oraș. Ea are titulatura de primatiale, din cauză că Episcopul de Lyon are titulatura onorifică de Primat de Gaules. Însă asta este mai puțin relevant în comparație cu faptul că edificiul a fost ridicat între anii 1180 și 1480, fiind nevoie de trei secole pentru a fi finalizat. Poate tocmai de aceea biserica îmbină elemente de arhitectură romană și gotică. În plus, aici se află un ceas astronomic deosebit de frumos ce încă funcționează cu foarte puține modificări față de original.
Pasiunea pentru păstrarea istoriei în Lyon poate atinge uneori cote cu adevărat deosebite. Un asemenea exemplu poate fi și Grădina arheologică St Jean de lângă catedrala cu același nume. Aici, într-o mică grădină au fost păstrate rămășițele clădirilor istorice care ocupau odinioară spațiul pe care a fost ridicată actuala catedrală. Cele mai vechi artefacte de aici datează încă din secolul IV, ceea ce este cu adevărat incredibil.
Desigur, nu am putea vorbi despre Lyon fără să amintim despre faimoasele Traboules. Acestea sunt elemente caracteristice arhitecturii din Lyon, coridoare ce leagă două străzi și care trec prin centrul unei clădiri sau a unei curți. Asemenea locuri sunt, cel mai adesea, capodopere ale arhitecturii europene cu influențe provenite în special din sfera Italiei. Totuși, clădirile pe care le traversează sunt locuite, prin urmare, dacă doriți să vizitați sau să faceți poze unor traboules din Lyon, este indicat să păstrați un minim de discreție, fără voci ridicate, într-o relativă liniște.
O altă zonă foarte interesantă de vizitat este Croix-Rousse, locul unde s-a dezvoltat în principal industra de mătase din Lyon, unul dintre motoarele dezvoltării urbane pentru această metropolă. Pe aici ar fi indicat să urmați unul dintre tururile ghidate disponibile la birourile de turism ale orașului. Dar chiar și în lipsa lor, puteți ține cont de cele mai importante obiective de aici: Amphithéâtre des Trois Gaules, un amfiteatru roman excelent conservat; Montée de la Grande Côte, o stradă plină de clădiri cu arhitectură renascentistă ce oferă și o foarte frumoasă priveliște asupra orașului sau Biserica St. Bruno, singurul edificiu religios din Lyon ridicat în stil baroc.
Toate acestea sunt mai degrabă exemplificări ale genului de atracții turistice pe care le puteți găsi în Lyon, un oraș ce îmbină savoarea spiritului francez cu două milenii de istorie adunate într-un singur oraș.