Catedrala Sfânta Sophia, cel mai vechi lăcaș de cult al Rusiei

Catedrala Sfânta Sophia, cel mai vechi lăcaș de cult al Rusiei

Catedrala Sfânta Sophia, Novgorod, Rusia
Catedrala Sfânta Sophia, Novgorod, Rusia / Foto: http://culture.ru

Catedrala Sfânta Sophia din Novgorod este cel important lăcaș de cult din oraș, un edificiu impunător care domină orizontul metropolei. Construcția actuală a fost ridicată între anii 1045-1050, noul edificiul luând locul unei bisericuțe veche, din stejar. Catedrala Sfânta Sophia are o înălțime totală de 38 de metri, cu cinci cupole, materialul de bază utilizat fiind piatra.

Catedrala Sfânta Sophia este edificiul care domină orizontul orașului
Catedrala Sfânta Sophia este edificiul care domină orizontul orașului / Foto: http://www.picstopin.com

Catedrala Sfânta Sophia din Novgorod este cel mai vechi lăcaș de cult din Rusia, o construcție care impresionează vizitatorii atât prin interiorul, cât și prin exteriorul său. Numele catedralei nu provine de la faptul că edificiul ar fi o dedicație pentru Sfânta Sophia, așa cum ne-am fi așteptat. Numele își are rădăcinile în cultura greacă, unde Sophia înseamnă înțelepciune, astfel catedrala este un simbol al Înțelepciunii Lui Dumnezeu. De-a lungul anilor, catedrala nu a suferit renovări majore, doar în anul 1150, atunci când lucrările au fost necesare ca urmare a unui eveniment nefericit. Un grav incendiu era să pună la pământ frumoasa clădire, dar oamenii au intervenit la timp și, din fericire, edificiul există și la momentul actual. Interiorul a fost revopsit de mai multe ori, dar întotdeauna s-a păstrat linia picturilor inițiale.

Un uriaș clopot din bronz vestește zilele de sărbăroare
Un uriaș clopot din bronz vestește zilele de sărbăroare / Foto: http://www.asisbiz.com

Renumele Catedralei Sfânta Sophia a crescut tot mai mult încă de la momentul construcției. Pe atunci, principalele evenimente religioase se sărbătoreau în incinta catedralei și numeroase personalități ale Rusiei veneau în Novgorod pentru a lua parte la ele. Catedrala Sfânta Sophia este locul unde sunt înmormântați 47 de oameni importanți în istoria orașului, prinți, episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți și-au găsit liniștea veșnică în interiorul lăcașului de cult. Catedrala Sfânta Sophia a fost jefuită de nenumărate ori și numeroase grupuri de bandiți și-au dorit să pună mâna pe aurul de pe cupola centrală a construcției. Din fericire, acest lucru nu le-a reușit. Câteva dintre obiectele din interiorul catedralei au dispărut, dar cu toate acestea edificiul este mai înfloritor ca niciodată.

Numeroase icoane vechi înfrumusețează interiorul catedralei
Numeroase icoane vechi înfrumusețează interiorul catedralei / Foto: http://www.antiochian.org

Astăzi, Catedrala Sfânta Sophia este în primul rând un lăcaș de cult de mare valoare și, în al doilea rând un muzeu ce adăpostește numeroase obiecte interesante. Icoane, manuscrise, peste 1500 de volume religioase, toate transformă frumoasa catedrala în cel mai important obiectiv turistic din Novgorod. Cea mai veche icoană din catedrală, este, probabil, Icoana Maicii Domnului, obiect sfânt despre care se spune că ar fi salvat orașul de la nenumărate nenorociri. Icoana Maicii Domnului a fost considerată un obiect protector, elementul care a apărat metropola în timpul războaielor violente și al fenomenelor naturale puternice.

Partea laterală a structurii dezvăluie un stil arhitectural interesant
Partea laterală a structurii dezvăluie un stil arhitectural interesant / Foto: http://commons.wikimedia.org

Așadar, Catedrala Sfânta Sophia este cel mai vechi lăcaș de cult al Rusiei, locul care adăpostește mare parte din trecutul religios al orașului Novgorod. Dacă ajungi în regiune ar fi păcat să nu intri în Catedrala Sfânta Sophia, un loc de o spiritualitate aparte.