Kalimera din Lefkada

Kalimera din Lefkada

Insula Lefkada, Grecia - O destinație de vacanță cu plaje fine și mult aer curat
Insula Lefkada, Grecia - O destinație de vacanță cu plaje fine și mult aer curat

Lefkada este o insulă deosebit de cochetă situată în Grecia a cărei frumusețe merită văzută măcar o dată în viață. Insula Lefkada te va cuceri cu plajele sale superbe și cu istoria sa interesantă ce stă ascunsă în fiecare ungher al insulei.

Cu mașina spre Lefkada

Întrucât Insula Lefkada se află o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri față de București, poți parcurge drumul spre această destinație cu mașina într-o zingură zi. Nu ar fi rău să te organizezi într-un weekend și să dai o fugă spre plajele însorite ale frumoasei insule.

Frumusețea insulei Lefkada
Frumusețea insulei Lefkada

Ai putea urma următorul traseu care este și una dintre cele mai scurte și rapide rute: București via Ruse – Pleven – Botevgrad – Sofia – Blagoevgrad – Topolnitsa – Serres – Salonic – Veria – Ioannina – Prevaza – Lefkada. Să îți pregătești 5 Euro (sau 10 leva) pentru vigneta bulgărească valabilă 7 zile și 10-12 Euro pentru taxele de pe autostrada Egnatia Odos.

autostrada Egnatia Odos - cea mai rapidă porțiune din traseul București - Lefkada
autostrada Egnatia Odos – cea mai rapidă porțiune din traseul București – Lefkada

Frumusețile insulei Lefkada

În primul rând în Lefkada vei descoperi unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia. Dintre acestea se remarcă renumita plajă de la Porto Katsiki tradus prin „Portul Caprelor” (se spune că doar caprele puteau ajunge la aceste plaje în vremurile străvechi), un loc știut pentru stâncile abrupte și anevoioase și peisajul superb.

Plaja superbă din Porto Katsiki
Plaja superbă din Porto Katsiki

O altă plajă foarte bine cotată, în special pentru snorkeling este plaja Egremni la care poți ajunge doar dacă vei coborî nu mai puțin de 350 de trepte. Nisipul alb, peștii colorați, sau vreun velier rătăcit în orizont, merită însă tot efortul. Pe scurt, relaxare totală.

Plaja Egremni din Lefkada - Un mic paradis
Plaja Egremni din Lefkada – Un mic paradis

Cu siguranță vei găsi că sunt absolut fantastice și plajele Pefkoulia, Vassiliki, Kathisma, Mylos, Agios Ioannis sau Gialos. Unele dintre aceste minunate plaje fac parte din categoria „Blue Flag”. Acestea sunt marile bijuterii ale insulei, după care mii de turiști râvnesc an de an. Și vei vedea acolo de ce!

Plajă, stânci abrupte și ape cristaline din Lefkada
Plajă, stânci abrupte și ape cristaline din Lefkada

Lefkada cu multe suișuri și coborâșuri

Plimbările pe drumurile din Lefkada sunt un bun prilej pentru a descoperi frumusețea ascunsă a acestei insule grecești. Odată ce ai pornit la drum prin insulă, vei vedea că deseori vei ieși dintr-o zonă împădurită și te vei ciocni direct cu marea, iar drumul va coti la stânga sau dreapta. Datorită serpentinelor cu suișuri și coborâșuri, Lefkada este raiul iubitorilor de mountain bike.

Serpentine ideale pentru mountain bike în Lefkada
Serpentine ideale pentru mountain bike în Lefkada

Lefkada – Orașul

În orașul Lefkada vei descoperi străduțe mici, tipice grecilor și multe taverne decorate modest în stil tradițional, dar primitoare și pline de viață. Poți încerca taverna Greco Levante situată pe un vârf de deal din Athani, care pe lângă mâncarea gsutoasă îți va oferi o priveliște care îți va tăia respirația. Așa DA apusuri de soare!

Apus de soare cu marea la orizont văzut din taverna Greco Levante
Apus de soare cu marea la orizont văzut din taverna Greco Levante

 Tot în oraș vei putea vizita Muzeul de Arheologie, fortăreața Agia Mavra, bisericile cu arhitecturi deosebite sau sediul filialei locale a Partidului Comunist Grec – un loc ceva mai suprarealist. Mai departe, aproape de port poți vizita Nidri, apoi satul pescăresc Vassiliki, unde vei găsi condiții excelente pentru sporturi nautice.

Fortăreața Agia Mavra din Lefkada
Fortăreața Agia Mavra din Lefkada

Pe insula Lefkada se află și Muntele Elati, care face delicilu iubitorilor de hiking sau mountain bike. Aceștia fac ture pe traseul sinuos al muntelui și apoi o baie binemeritată în apele limpezi și răcoroase ale mării.

Munte și mare într-o singură stațiune - Lefkada
Munte și mare într-o singură stațiune – Lefkada

Așadar, dacă ți-e dor de o gură de aer proaspăt, de ape limpezi și plaje cu nisip fin, alege Lefkada pentru următoarea vacanță!