Podul înnodat din China este numele oarecum ciudat primit de proiectul a ceea ce va urma să fie fie un pod construit după modelul benzii Mobius. O asemenea bandă este imposibilă în mod natural dar ea se poate obține ușor prin răsucirea unei benzi de hârtie și apoi unirea capetelor. Așa și cu podul înnodat din China care nu numai că urmărește acest model matematic dar mai face referire prin simbolistica sa și la antica tradiție chinezească de realizare a nodurilor decorative.
Podul urmează să fie construit peste lacul Meixi, chiar lângă localitatea Changsha din provincia Hunan. Acest nou oraș ce se află încă în construcție, va reprezenta un adevărat experiment urban dezvoltat de guvernul chinez, care nu este străin de asemenea practici. De-a lungul întregii Chine există metropole uriașe construite înainte sau după începerea crizei economice, multe dintre ele fiind fără locuitori chiar și azi datorită prețurilor exagerate ale traiului în apartamentele de acolo.
Proiectul pentru Podul înnodat din China a fost realizat de firma de arhitectură Next din Olanda, cunoscută pentru ideile ei deosebite. Chiar în 2013, cei de la Next au realizat o așa numită ”Scară Imposibilă” în Germania iar în Amsterdam, aceeași firmă a gândit pasajul peste un canal din oraș, separând în mod ingenios traficul pietonal de cel al cicliștilor prin dezvoltarea unei scări ce urcă și supratraversează pista de biciclete.
Podul înnodat din China, un proiect ambițios
Revenind în China, cei de la Next au participat la concursul pentru realizarea podului cu un design care la scară reală ar avea 150 de metri lungime și nu mai puțin de 24 de metri înălțime, șerpuind de-a latul râului pe mai multe coridoare – mai mult sau mai puțin independente unele de altele. Însă cea mai mare provocare a fost să gândească un pod asimetric. De ce, pentru că pe de o parte Podul înnodat din China pornește la una din laturi dintr-un parc cu suprafață joasă și netedă iar pe parta cealaltă face legătura cu un mic deal folosit pentru a observa zona. Și cu toate astea, podul nu pare nici asimetric și nici mai înalt într-o parte decât în cealaltă.
Iar dacă asta nu ar fi fost de ajuns, ar mai trebui menționat aici și faptul că întreaga structură ce va fi construită din oțel, a fost proiectată fără a avea în față vreo schiță a ansamblului urbanistic ce urmează să fie finalizat aici. Cu alte cuvinte, totul a fost făcut pe nevăzutele iar rezultatul final a trebuit să fie ceva atât de revoluționar încât să se potrivească cu absolut orice idee le-ar veni proiectanților clădirilor din jur.
Poate am uitat să spunem, Meixi este un lac artificial, iar întregul proiect a fost pornit de la zero într-o arie care nu promitea prea mult din punct de vedere al dezvoltării urbane. Prin urmare, ceea ce se realizează aici, chiar dacă proiectele nu sunt finalizate, reprezintă o adevărată revoluție în materie de dezvoltare a unui oraș. Iar dacă ajungeți vreodată în provincia Hunan și mai exact în Changsha, ar trebui să vă opriți puțin. Căci această nouă comunitate se dorește a fi ceea ce fiecare mare oraș și-ar dori: metropolă urbană aflată în completă armonie cu natura. Iar Podul înnodat din China va deveni desigur o operă de artă care să pună în valoare și mai mult acest loc.