Marsilia, între istorie şi modernitate

Marsilia, între istorie şi modernitate

Marsilia, Franţa
Marsilia, Franţa

Este situat pe coasta Mării Mediterane şi este al doilea cel mai mare oraş al Franţei şi cel mai mare port comercial al ţării. Oraşul-port este vizitat anual de milioane de turişti pentru bogăţia sa arhitecturală, istoria fascinantă şi numeroasele puncte turistice unde îşi pot petrece timpul într-o manieră cât se poate de agreabilă.

Dacă îţi doreşti să vizitezi Marsilia, este de preferat să-ţi începi drumul prin explorarea originilor sale greceşti şi romane, să te îndrepţi cu paşi mărunţi spre casele bogate  precum şi spre monumentele prestigioase ridicate în secolul al XIX-lea  şi să îţi finalizezi călătoria la cele mai mari realizări arhitecturale ale secolului al XXI-lea. Oraşul este bogat în monumente, spaţii culturale şi muzee ce işi aşteaptă vizitatorii.

Fortăreaţa Sfântul Nicolae, Marsilia
Fortăreaţa Sfântul Nicolae, Marsilia

Fortăreaţa Sfântul Nicolae

Este unul dintre simbolurile cele mai preţ ale istoriei în Marsilia, fiind construită de Regele Ludovic între anii 1660-1664. Scopul construirii clădirii a fost acela de apărare a oraşului, însă mai târziu devine închisoare militară şi garnizoană.

Catedrala Veche, Marsilia
Catedrala Veche, Marsilia

Catedrala din Marsilia

Este o clădire de Patrimoniu Naţional, o construcţie masivă ale cărei arhitectură aduce în prim plan stilul roman şi influenţe ale celui bizantin. Catedrala din Marsilia este un punct de reper în cadrul oraşului şi  una dintre cele mai vechi construcţii din Marsilia.

Biserica Notre Dame de la Garde, Marsilia
Biserica Notre Dame de la Garde, Marsilia

Biserica Notre Dame de la Garde

Este un lăcaş de cult catolic, construit în stil neo-bizantin, fiind un punct de reper în cadrul oraşului. Biserica a fost construită pe cel mai înalt punct din oraş, la 149 de metri înălţime, fapt care o face vizibilă de la distanţe mari. Biserica Notre Dame de la Garde pentru un pelerinaj anual foarte popular în rândul credincioşilor, ce are loc pe 15 august. Sculpturile în piatră, mozaicurile deosebite, statuile din cupru poleite cu foiţă de aur constituie o arhitectură unică.  În rândul locuitorilot Biserica are semnificaţii mult mai profunde, fiind considerată tutorele protector al oraşului.

Vechiul Port din Marsilia
Vechiul Port din Marsilia

Vechiul Port

Este o zonă liniştită a Marsiliei ce oferă o privelişte de ansamblu absolut superbă. Importanţa portului este subliniată şi prin menţionarea sau apariţia sa în diverse scrieri sau filme celebre: operele scriitorului Alexandre Dumas, filmul Love Actually, scrierile de teatru ale lui Marcel Pagnol şi altele.

Farul Sfânta Maria, Vechiul Port, Marsilia
Farul Sfânta Maria, Vechiul Port, Marsilia

Farul “Sfânta Maria” este o altă atracţie turistică, fiind construit pentru a marca Vechiul Port. Acest far a fost una dintre destinaţiile prezentate în cadrul emisiunii  The Amazing Race.

Plajele Marsiliei

Poate când ţi-ai planificata vacanţa în Marsilia nu te-ai gândit că ai putea să petreci ceva timp şi la plajă. Dar iată că oraşul este atât de versatil încât oferă, de-a lungul coastei de sud-vest, o multitudine de spaţii pe litoral pentru toate gusturile posibile. Unele sunt perfecte pentru familii cu copii, altele pentru practicarea sporturilor pe apă sau pentru a savura un cockteil la malul mării. Unele sunt naturale, altele s-au format datorită intervenţiei omului, câteva sunt de nisip, dar marea majoritate au pietricele. Însă toate oferă momente perfecte de relaxare şi distracţie alături de cei dragi ţie.

Marsilia, una dintre frumoasele sale plaje
Marsilia, una dintre frumoasele sale plaje

Apele mării sunt extrem de limpezi, uneori de un turcoaz sclipitor, alteori albastre fapt datorat apropierii de marele oraş. Câteodată apele pot deveni tulburi din cauza fenemonelor meteorologice ca furtuni sau vânt puternic. În zona Marsiliei apele sunt mai reci decât în celelalte regiuni de pe Coasta Franceză.

Aşadar, Marsilia este un celebru oraş francez care debordează de artă şi cultură, fiind locul care îţi poate împărtăşi multe minuni. Marsilia este spaţiul în care tradiţia şi modernitate crează un ansamblu armonios, un oraş viu şi energic.