Marele Canion al Arizonei

Marele Canion al Arizonei

Marele Canion, Arizona
Marele Canion, Arizona

Este situat în nordul Arizonei fiind o atracţie majoră a Statelor Unite. Marele Canion începe la Ferry Lee şi ajunge până la Grand Wash Cliffs, aproape de Las Vegas. Distanţa totală parcursă este de 445 kilometri în lungime având adâmcimi foarte mari ce ajung până la 1600 de metri. Totuşi, Marele Canion al Statelor Unite nu este cel mai mare din lume, dar cu toate acestea este cel mai cunoscut şi mai surprinzător dintre toate. Deseori, cuvintele nu reuşesc să transpună măreţia şi sobrietatea Marelui Canion.

Marele Canion, Arizona
Marele Canion, Arizona

O avalanşă de factori naturali alăturaţi într-o formă inedită transformă Marele Canion într-un peisaj masiv, constituit dintr-o zonă deşertică şi straturi de roci. Peisajul care rezultă oferă turiştilor o privelişte magnifică pe care nici un alt loc de pe pământ nu o poate egala. Potrivit cercetărilor geologice, Marele Canion s-a format acum mai bine de 70 de milioane de ani, atunci când dinozaurii încă mai trăiau pe pământ.

Marele Canion, Arizona
Marele Canion, Arizona

”Vinovată” pentru producerea acestui fenomen geologic deosebit este activitatea seismică. Se pare că magma dintr-un strat al scoarţei terestre a deplasat stratul de pământ de deasupra, urmând ca un alt strat să-i ia locul, producând ridicarea solului din valea unde s-a format canionul. Şi eroziunea exercitată de fluviul Colorado a avut un rol foarte important, fiind un factor decisiv în formarea regiunii de astăzi.

Marele Canion al Statelor Unite deţine un portofoliu uriaş de specii de păsări, animale şi plante. Cele mai des întâlnite sunt diversele specii de veveriţe care par prietenoase şi deseori aşteaptă să fie răsplătite cu mâncare de către turişti. Însă este mai bine să rezistaţi tentaţiei! În zonă, cele mai frecvente leziuni provocate de animale sunt muşcăturile de veveriţă.

Din categoria familiilor de reptile se regăsesc şopârle mici şi câteva specii de şerpi. Cel mai spectaculos este şarpele cu clopoţei. Colorat în roşu sau roz, se camuflează perfect pe relieful stâncos al Marelui Canion. Deşi par de-a dreptul înfiorători trebuie să ştii că şerpii cu clopoţei au o fire fricoasă şi nu vor ataca decât în momentul în care vor fi provocaţi. Sutele de specii de păsări învăluie întreaga zonă cu glasurile lor conferindu-i un aer vesel. Cele mai des întâlnite sunt rândunele şi păsările colibri.

Turnul de Veghe, Marele Canion, Arizona
Turnul de Veghe, Marele Canion, Arizona

Dacă ajungi la Marele Canion este esenţial să faci un popas la Turnul de Veghe. Este o oprire populară printre turişti şi oferă o excelentă privelişte de ansamblu a Marelui Canion şi Râului Colorado.

Marele Canion, Arizona
Marele Canion, Arizona

Drumeţiile pe Marele Canion sunt mai spectaculoase şi mai palpitante decât oriunde în lume. Turiştii pot alege  de la trasee cu dificultate redusă, până la drumeţii mai îndelungate sau trasee neîntreţinute pentru cei mai aventuroşi dintre ei. Însă trebuie să vă recunoaşteţi limitele pentru că peste 250 de persoane pe an au nevoie de ajutor medical specializat. Temperaturile foarte ridicate specifice zonei de deşert, echipamentul necorespunzător sau condiţiile de iarnă sunt factori nefavorabili.

Marele Canion, Arizona
Marele Canion, Arizona

Dacă aventura drumeţiilor nu vă surâde, atunci puteţi alege dintr-o gamă largă de excursii organizate, în grup sau private. Diverse firme propun vizitarea obiectivelor turistice off-road, cu elicopterul sau avionul. De asemeni se desfăşoară plimbări pe Fluviul Colorado cu diverse ambarcaţiuni.

Aşadar, Marele Canion din Arizona este un loc fabulos, unic în lume, regiune ce oferă posibilitatea de a desfăşura numeroase activităţi inedite.