Podurile Diavolului este un termen folosit la zeci de poduri de-a lungul întregii Europe, majoritatea ridicate în Evul Mediu și în jurul cărora s-au construit numeroase legende ce amintesc de întâlnirea Necuratului cu diferiți oameni, meșteri sau artizani.
În general folclorul local din acele zone atribuie acestor poduri o origine romană însă în realitate, majoritatea au fost ridicate în Evul Mediu, o perioadă a miturilor și superstițiilor.
Legende despre Podurile Diavolului
Discutând despre Podurile Diavolului, trebuie să remarcăm că acestea sunt așa de multe iar legendele sunt atât de numeroase încât în lucrările de specialitate au apărut categorii speciale pentru a le descrie. Vorbim despre legende în care Diavolul este păcălit, despre altele în care acesta încearcă să cumpere sufletele unor oameni simpli sau chiar de variațiuni pe o temă similară cu cea a Meșterului Manole în care constructorul podului trebuie să plătească un preț pentru a-și putea termina creația.
Alte versiuni ale legendelor ce s-au constituit având în centru Podurile Diavolului povestesc despre pactul cu cel rău. În unele variante acesta promite să construiască podul în schimbul primului suflet ce îl va traversa iar în altele el Aghiuță se implică în întrecerea dintre doi meșteri ce vor să își termine primii construcțiile. În toate cazurile însă, poveștile au același final: Necuratul este păcălit iar oamenii scapă fără să-i plătească prețul cerut.
Folclorul ce înconjoară Podurile Diavolului este oarecum explicabil prin faptul că majoritatea acestor construcții prezintă elemente de dificultate sporită fiind revoluționare la vremea lor. Și cum în Evul Mediu tehnologia nu era la mare căutare iar majoritatea populației suferea de o acută lipsă de educație, orice lucru ce părea inexplicabil sau imposibil era atribuit fie miracolelor lui Dumnezeu fie trucurilor Diavolului.
Una dintre cele mai impresionante construcții ce a fost încadrată în categoria Podurile Diavolului este cea care se găsește în Kromlauer Park din districtul german Görlitz Gablenzgasse. Aici, pe o suprafață de 200 de acri, în jurul anului 1860, a fost construit un parc deosebit prin frumusețea sa. Dar dacă oaza de verdeață din centrul orașului Görlitz este interesantă, podul ce traversează iazul de aici este absolut fascinant.
Podul de aici este deosebit de interesant pentru că arată de parcă ar fi fost construit chiar de natură dar cu o precizie demnă de un calculator matematic. Bolta pe care podul o formează este exact o jumătate de cerc și astfel privită împreună cu reflexia sa din apă, ea formează un cerc perfect, o performanță remarcabilă pentru perioada în care construcția a fost realizată.
Un alt motiv pentru care construcția din Kromlauer Park a fost inclusă printre Podurile Diavolului este reprezentat de formațiunile stâncoase adiacente care oferă locului un aspect ireal, aproape fantastic. Zeci de piloni de granit par să iasă din pământ sub forma unor mici munți cu forme profund geometrice. Este un spectacol vizual unic ce poate fi apreciat la justa lui valoare doar de cei ce reușesc să îl vadă pe viu.
Deci după cum se poate vedea, denumirea de Podurile Diavolului este mai degrabă simbolică, bazată pe superstiții și aparențe într-o perioadă de timp în care știința nu era atât de dezvoltată ca azi.