Pentru că vara aceasta e rost de plimbare, drumeție și voie bună, am decis să vă reamintesc cât este de frumoasă Hunedoara. Această regiune a României este o destinație extrem de ofertantă, încărcată de obiective turistice, zone de agrement și bogății naturale. Dacă mai pui și faptul că Hunedoara este foarte accesibilă, devine o destinație de neratat în 2015.
Castelul Corvinilor – Bijuteria din Hunedoara
Castelul Corvinilor, numit și Castelul Hunedoarei sau Castelul Huniazilor este una dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Hunedoara. Frumusețea sa a depășit granițele țării, devenind de curând unul dintre cele mai apreciate castele din Europa. Acesta atrage anual mii de turiști dornici de a-I descoperi frumusețea impunătoare și legendele sale misterioase. Vei fi fascinat de acest loc!
O dată ajuns pe coridoarele Castelului Corvinilor vei auzi, pe fundalul unei muzici medievale cântată la vibrafon, de Legenda Fântânii sau Legenda Corbului. Prima dintre acestea este legată de fântâna din curtea castelului și este cea mai interesantă. Se spune că aceasta a fost construită de trei prizonieri turci care mânați de dorința eliberării, au lucrat la ea timp de 15 ani. Când în cele din urmă au reușit să dea de apă, în loc să fie eliberați, au fost uciși la ordinal Elisabetei Szilagy. Ca ultimă dorință, unul dintre cei trei prizonieri a cerut să inscripționeze ceva pe pereții fântânii, scriind ”apă ai, inimă n-ai”. Cea de-a doua legendă nu o mai dezvălui, ci o las să o auzi la fața locului.
Cel mai mare baraj din Europa
Lacul sau Barajul Gura Apelor se găsește pe Râul Mare, undeva la aproximativ 40 kilometri de Hațeg și este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa. România se poate mândri și cu asta și ar fi păcat ca tu, cetățean al acestei țări să nu-i cunoști frumusețile. Unsprezece ani au fost necesari pentru ridicarea acestui baraj, însă rezultatul final este maiestuos. Dimensiunile întregului baraj sunt de 3 ori mai mari decât cele ale piramidei lui Keops. O zi în împrejurimile Barajului Gura Apelor te vor umple de bună dispoziție și aer curat!
Rămânând în sfera atracțiilor naturale află că tot în Hunedoara, aproape de Barajul Gura Apelor, vei găsi cel mai mare lac glaciar din România, Lacul Bucura. Pe lângă frumusețea Lacului Bucura, te vei îndrăgosti de întreg peisajul care te-nconjoară. În plus, de aici pornesc o sumedenie de trasee turistice pe care poți urca ușor pe vârf de munte. De aici priveliștea panoramică asupra lacurilor glaciare, a văilor și a vârfurilor montane este absolut superbă!
Sarmizegetusa și alte minunății din Hunedoara
Sarmizegetusa Regia care s-ar traduce prin ”cetatea cea regească” se află în Grădiștea Muncelului și este un sit unic care face parte din patrimoniul UNESCO. Aceasta este fosta capitală a Daciei și totodată cea mai mare fortificație construită de daco – geți pe teritoriul României. A fost un important centru militar, religios și politic al dacilor fiind construită din blocuri massive de piatră, în formă de patrulater. Dacă ești pasionat de religia popoarelor dispărute, Sarmizegetusa Regia trebuie să fie pe lista ta!
Dacă tot ai ajuns în Hunedoara, ar fi păcat să nu faci o vizită la legendara Biserică Densuș sau la Biserica Veche de pe Valea Streiului. De asemenea, de o frumusețe răpitoare sunt și Țara Hațegului, Lacul Cinciș, Ținutul pădurenilor cu a sa Lunca Cernii din Munții Poiana Ruscăi, Mănăstirea Prislop sau Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Toate aceste locuri vor transforma vacanța ta în cea mai frumoasă experiență trăită până acum!
Așadar, fă-și bagajele și descoperă frumoasa Românie!