Cuba este o țară exotică, plină de farmec și pasiune, acel mix neobișnuit între tradiții și obiceiuri, între vechi și nou, aspecte care au transformat regiunea într-un loc unic pe Pământ. Capitala acestei țări minunate este Havana, oraș poziționat într-un cadru de vis, protejat de Oceanul Atlantic, Marea Caraibilor și Golful Mexic.

Havana, îmbinarea armonioasă între vechi și nou
Havana, îmbinarea armonioasă între vechi și nou / Foto: www.globeimages.net

În trecut, Havana era un important port comercial, locul unde cubanezii vindeau sau dădeau la schimb diverse mărfuri, mai ales zahăr. Anul 1990 este momentul în care Cuba punctează mult la capitolul turism și de atunci și până astăzi milioane de turiști din întreaga lume au vizitat acest teritoriu plin de farmec. Pentru europeni, o călătorie până în Cuba poate fi un vis, dar totuși, nu este ceva imposibil!

Străduțele înguste și casele vechi sunt o încântare pentru turiști!
Străduțele înguste și casele vechi sunt o încântare pentru turiști! / Foto: www.gentside.com

Odată ce ai ajuns în Havana, te va impresiona cu siguranță aerul colonial al metropolei, casele bătrâne și șubrezite, însă foarte romantice. Ele fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, multe dintre ele au fost transformate în boutique-uri sau hoteluri, o parte nu au ferestre, dar stau încă în picioare și sunt locuite. Muzica live care se aude în general la fiecare colț de stradă completează perfect acest peisaj inedit, cubanezii cu codițe afro au rolul de a întreține atmosfera și cântă la diverse instrumente și cu vocea.

Catedrala din Havana, o construcție superbă!
Catedrala din Havana, o construcție superbă! / Foto: commons.wikimedia.org

Superbele clădiri vechi sunt poate cele mai interesante din Havana, edificiile vechi de sute de ani demonstrează faptul că această țară uimitoare a avut un trecut glorios ce a fost fructificat intens de către conducători. Catedrala lui San Cristobal este cu siguranță una dintre cele mai frumoase construcții din Havana, un bun exemplu al stilului baroc, cu elemente arhitecturale și detalii care îi fac pe turiști să admire construcția îndelung. Lăcașul de cult se află chiar în centrul orașului vechi, fiind un simbol al metropolei. Edificii vechi, de o valoare incontestabilă vei regăsi și în Piazza Havana, un loc perfect pentru plimbări în zilele însorite.

Plaza de San Francisco
Plaza de San Francisco / Foto:

În Havana este plăcut să străbați pur și simplu străzile orașului, pentru că doar așa vei vedea lucruri inedite, vei simți energia și spiritul unic al unei metropole cum nu mai există alta în lume. În Havana poți da frâu liber imaginației și poți face lucruri pe care poate nu le-ai mai făcut niciodată. Trabucurile cubaneze sunt faimoase în toată lumea, iar cei sosiți aici se pot bucura nu numai de aroma fină a unui veritabil trabuc cubanez, ci și de fabricile unde acestea se produc. Sunt valabile și tururi ghidate în limba engleză, însă mare atenție: fotografiatul este strict interzis!

Havana, un oraș cu un farmec aparte
Havana, un oraș cu un farmec aparte / Foto: www.oneworld365.org

Havana este un oraș tipic cubanez, locul unde tradițiile și obiceiurile au rămas neschimbate, deși evoluția și modernitatea și-au lăsat amprenta pe unul dintre cele mai frumoase teritorii din toate câte există pe Pământ.