Templele masive din jurul lumii nu fac decât să ne arate faptul că religia joacă un rol foarte important în viața oamenilor, indiferent de locul unde s-au născut, naționalitate sau limba pe care o vorbesc. Wat Benchamabophit este un templu budist aflat în districtul Dusit din Bangkok, Thailanda, o atracție turistică majoră ce remarcă ușor prin ornamentele bogate și arhitectura bine finisată.

O curte imensă din marmură conferă ansamblului alte dimensiuni
O curte imensă din marmură conferă ansamblului alte dimensiuni / Foto: galleryhip.com

Templul Wat Benchamabophit este o capodoperă arhitecturală, construcția impunătoarei clădiri începe în anul 1899, edificiul fiind comandat de către Regele Chulalongkorn. În traducere, numele templului înseamnă Biserica a cincea, lăcașul de cult fiind construcția cu numărul cinci comandată de rege. Un frate vitreg al regelui a proiectat deosebitul complex, edificiul fiind construit dintr-o marmură adusă pe comandă specială din Italia. Materialul folosit asigură o mai bună rezistență în timp a lucrării, lăcașul de cult mai este supranumit și “Templul de Marmură”. Pilonii din marmură, o imensă curte din același material și doi lei imenși de marmură sunt elemente unice, foarte apreciate de către vizitatori.

La construcția templului a fost folista marmura, dar și aur din belșug
La construcția templului a fost folista marmura, dar și aur din belșug / Foto: funny-pictures.picphotos.net

Exteriorul templului impresionează prin detaliile sale unice, însă interiorul uimește prin materialele prețioase din care a fost construit. Grinzile din aur și picturile spun o poveste despre Thailanda și despre Templul Wat Benchamabophit, în timp ce, cele 52 de imagini și statui cu Buddha, arată credința și devotamentul budiștilor față de zeul lor. Templul Wat Benchamabophit înglobează toate trăsăturile arhitecturii thai, însă este mai diferit și mai frumos, iar designul cu trăsături europene este destul de ușor de distins.

Statuile din bronz provin din diferite colțuri ale lumii
Statuile din bronz provin din diferite colțuri ale lumii / Foto: scientika.blogspot.com

Templul Wat Benchamabophit poate fi vizitat în orice perioadă a anului, însă dacă vrei să afli mai multe aspecte legate de tradițiile și obiceiurile budiste, trebuie să te trezești dimineața înainte de răsăritul soarelui. Călugării templului ies în fiecare dimineață la orele 6:30-7 ținând în mână niște boluri, astfel fiind pregătiți să primească donații, orez, curry, tămâie, articole de toaletă și alte lucrui care le sunt necesare la templu. După acest moment, o zi obișnuită stă să înceapă, sute de turiști trec zilnic pragul templului, până la apusul soarelui. Seara, au loc diverse procesiuni cel puțin interesante, călugării stau la lumina lumânărilor și rotesc incantații imposibil de descifrat.

Templul Wat Benchamabophit, frumos iluminat în timpul nopții
Templul Wat Benchamabophit, frumos iluminat în timpul nopții / Foto: commons.wikimedia.org

Spre deosebite de alte temple budiste, Wat Benchamabophit, nu are o parte centrală, ci este constituit din mai multe edificii mici  ce îmbină vitraliile europene cu arhitectura tradițional tahilandeză. Fiecare sector are ceva aparte, însă statuile și picturile cu Buddha îi atrag cel mai mult pe turiști. Statuile din bronz au fost aduse din diferite colțuri ale lumii, fiind de o valoare incontestabilă.

Călugării budiști petrec o viață în rugăciune
Călugării budiști petrec o viață în rugăciune / Foto: commons.wikimedia.org

Templul Wat Benchamabophit este o construcție cu totul și cu totul deosebită, locul de unde poți afla mai multe aspecte legate de tradițiile sacre de pe teritoriul Thailandei.