Praga, capitala Republicii Cehe, este cel mai mare oraș din țară și printre primele 20 ca mărime de pe continentul European. Fiind capitala Boemiei superioare, Praga a fost mereu un pol cultural, politic și economic în zona central europeană de-a lungul celor 1100 de ani de când a fost fondată. Aici pot fi găsite numeroase atracții turistice, multe dintre ele trecute deja în liste World Heritage patronată de UNESCO.

Praga, un oraș plin de viață și culoare
Praga, un oraș plin de viață și culoare

Praga este un oraș deosebit de interesant care oferă o atmosferă romantică, cu priveliști uluitoare, grădini liniștite și lungi plimbări de-a lungul unor străzi pietruite. Chiar dacă este un oraș istoric, capitala Cehiei respiră un aer modern, cu hoteluri de lux, restaurante de mare clasă, cluburi în vogă și pub-uri aglomerate. Iar faptul că a reușit să treacă aproape neatinsă prin ororile celui de-al Doilea Război Mondial face ca Praga să fie unul dintre cele mai bine păstrate centre istorice din această parte a Europei.

Praga, podul Carol
Praga, podul Carol

Demn de remarcat este și faptul că vreme de peste 40 de ani, țara a fost sub conducere comunistă, timp în care a fost alipită de Slovacia iar turismul a fost aproape inexistent. Dar apoi, după venirea Revoluției de Catifea în noiembrie 1989, lucrurile s-au schimbat iar Praga a intrat în atenția lumii.

Atracții turistice în Praga

Printre cele mai interesante locuri din Praga se numără Vechea Piață, una dintre cele mai vizitate locații din oraș. Aici se găsește Ceasul Astronomic din Vechea Primărie și legenda sa. Aceasta spune că bătrânul maestru Hanus, a construit acest ceas pentru orașul său. Doar că membrii consiliului orașului după ce inițial au fost foarte încântați de realizare, s-au gândit că poate Hanus va face ceva similar și pentru alte orașe din Europa. Așa că într-o noapte, aceștia au pus ca Hanus să fie orbit pentru a nu mai putea niciodată să realizeze ceva similar.

Ceasul Astronomic din Praga
Ceasul Astronomic din Praga

Însă legenda acesta pălește în comparație cu o plimbare pe podul Carol și ale sale 30 de statui așezate de o parte și de alta a punții de trecere. Este asemenea unei galerii în stil baroc amplasată în aer liber. Podul duce din Centrul Vechi spre partea de jos a orașului. Și acesta, precum ceasul astronomic, are propria legendă despre construcția sa începută la dată fixă pentru a se potrivi alinierii stelelor și în al cărui mortar s-au adăugat ouă, vin și lapte pentru ca podul Carol să rămână mereu în picioare de-a lungul secolelor.

Praga, poduri peste râul Vltava
Praga, poduri peste râul Vltava

 Castelul din  Praga nu este nici el cu nimic mai prejos, fiind o realizare arhitecturală deosebită și…cel mai mare castel din lume, după cum se laudă muzeografii de aici. Un tur al Castelului din Praga este o  ocazie unică de a admira trei stiluri arhitectonice diferite dar la fel de importante: Goticul, Barocul și Renașterea.Turiștii pot vizita vreme de ore întregi grădinile, palatul, muzeul și curțile acestui edificiu splendid. Locul a fost casa și spațiul de muncăț al regilor cehi, al împăraților și chiar și a unor președinți în ultima mie de ani. Dar întreaga construcție este însă dominată de catedrala Sfântul Vitus, la rându-i, una dintre cele mai mari și mai frumoase construcții de acest gen din Europa.

Castelul din Praga și Podul Carol
Castelul din Praga și Podul Carol