Castelul Cantacuzino din Bușteni oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra Văii Prahovei și a Crucii Caraiman. Deși se bucură de mai puțină faimă decât Peleșul sau Pelișorul, Castelul Cantacuzino este o splendoare de locație, ideală pentru un weekend reușit petrecut în România.
Castelul Cantacuzino – Atracție pe valea Prahovei
Castelul Cantacuzino, cu împrejurimile sale unice și cu farmecul aristocratic este locul ideal unde vei putea admira splendida stațiune montană Bușteni. Vei remarca faptul că există numeroase asemănări între Castelul Cantacuzino și Peleșul. Acestea pornesc de la arhitectură, dimensiunea domeniului, curtea spectaculoasă și până la povestea intrigantă a locului plină de mister și legende.
Cea mai cunoascută legendă legată de Castelul Cantacuzino este cea a pavării curții interioare și a acoperișului cu monezi din aur. Se spune că Gheorghe Grigore Cantacuzino–cel mai bogat om al vremii-ar fi vrut să paveze întreaga curte interioară precum și acoperișul cu monezi de aur pentru a eclipsa măreția palatului Peleș. A fi devenit astfel cel mai măreț castel din România. Nu se cunosc nici până în ziua de azi motivele pentru care ”nababul” a renunțat la idee, însă și varianta actuală are o frumusețe răpitoare.
Vei afla că piatra de temelie a fost pusă în anul 1901, pe locul unei vechi reședințe a Cantacuzinilor. Construcția a fost finalizată în 1911 sub atenta îndrumare a arhitectului Grigore Cerchez. Castelul a fost realizat din piatră și cărămidă devenind unul dintre etaloanele stilului neoromânesc. Alt palat construit tot la ordinul prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino este Micul Trianon, amplasat tot în valea Prahovei, iar altul în București, pe calea Victoriei – actualul Muzeu Național George Enescu. Prințul, poreclit și ”nababul” putea concur la vremea respectivă cu însuși regele Carol I în ceea ce privește averea, poziția social și numele prin descendență.
Castelul Cantacuzino – Comoara din Bușteni
Vei fi de-a dreptul absorbit de frumusețea locului de îndată ce vei păși pe domeniul palatului. Castelul Cantacuzino are formă de pavilion și este înconjurat de o grădină imensă. Aleile interioare te vor purta către o minunată grotă pe care o poți străbate pitit, pe sub perdeaua de apă. Tot aici vei descoperi cascade și fântâni arteziene pline cu păstrăvi. De-a dreptul senzațional!
Ceea ce îți va atrage privirile din prima clipă sunt exterioarele bogat ornamentate ale palatului. Coloanele te vor duce cu gândul la Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia, iar dimensiunile castelului pot fi comparate cu Palatul patriarhal, Castelul Peleș din Sinaia sau chiar palatul de la Cotroceni. Întreaga curte îți va așterne la picioare pavaje cu piatră din zonă. Nu vei mai dori să te desprinzi de acest mic colț de rai!
Interioarele Castelului Cantacuzino sunt la fel de bine amenajate și redau opulența mult dorită de prințul Cantacuzino. Deși în zilele noastre nu se mai găsește mobilierul original, iubitorii de istorie se vor delecta cu monumente istorice, sculpturi, mozaicuri și colecții valoroase. Tot ce se găsește în interior te va duce cu gândul la acele timpuri. Vitraliile, consolele, plafoanele cu grinzi pictate, balustradele din lemn sau fier forjat, feroneria din bronz și ornamentele te vor face să visezi cu ochii deschiși!
Trebuie să mai afli că în sala de primire vei găsi o colecție de heraldică unică în România. Aceasta este alcătuită din blazoanele familiilor încuscrite cu Cantacuzinii precum și o friză cu picturi votive ale iluștrilor membri din familia Cantacuzino, comandate la Veneția. Atmosfera de reședință boierească este redată de șemineele din piatră albă, decorate cu mozaicuri policrome, iar câteva fotografii amintesc de luxul interioarelor de altădată.
Așadar pentru a descoperi toate misterele Castelului Cantacuzino și pentru a-I admira frumusețea, rezervă-ți un weekend pentru Valea Prahovei!