România este o țară splendidă, timpul nu are răbdare cu tine să admiri îndelung peisaje unice, clădiri seculare, orașe pline de viață și energie. Totuși, există o manieră prin care îți programa concediul așa încât să poți vizita multe zone frumoase din țara noastră. Iata cum poți petrece 7 zile uimitoare pe tărâm autohton.
Două zile în Delta Dunării înseamnă un început promițător, clipe relaxante acolo unde frumusețea naturii depășește imaginația, un paradis terestru unde trecutul se împletește într-un mod plăcut cu prezentul. Dunărea, “Regele Râurilor europene”, este o adevărată legendă, apele sale liniștite spun o poveste a civilizațiilor milenare. Delta Dunării are cea mai mare întindere de trestie din lume, iar frunzele plutitoare ca nufărul alb, nufărul galben sau ciulinele de apă transformă întreaga regiune într-un Colț de Rai. Două zile în delta par o clipă, însă este momentul să ne îndreptăm și spre alte destinații pline de farmec.
După câteva ore de mers cu mașina în traficul destul de agitat, ajungem în frumoasa Bucovina, una dintre regiunile istorice ale României, locul unde vom petrece încă două zile de poveste. Despre Bucovina s-ar putea scrie romane, cuvintele sunt parcă prea puține pentru a descrie minunatele locuri. Dacă vrei să vezi câteva orașe din această regiune te poți orienta spre Suceava sau Câmpulung Moldovenesc, dar cu adevărat unice sunt Mănăstirile din Nordul Moldovei, recunoscute în întreaga lume nu doar pentru vechimea lor, ci și pentru scenele bine ilustrate în picturi unice.
Concediul se apropie de final, dar nu trebuie să ratăm sub nici o formă Maramureșul, o emblemă a țării noastre, locul spre care mulți turiști își îndreaptă atenția atunci când vine vorba de planificarea concediului în România. Ultimele trei zile de concediu le vom petrece în Țara Lemnului, locul unde tradițiile și obiceiurile străvechi sunt bine păstrate, arta cioplirii lemnului fiind una dintre cele mai vechi ocupații ale maramureșenilor. Peisajele par a fi uneori ireale, iar multitudinea obiectivelor turistice te face să zăbovești și mai mult pe acest tărâm binecuvântat.
Când spui Maramureș te gândești la Cimitirul Vesel de la Săpânța constituit din cele peste 900 de cruci din lemn care continua povestea de viață celor ce au murit. Fundalul crucilor este colorat în renumitul “Albastru de Săpânța”, restul picturii fiind bine evidențiat cu nuanțe puternice ca roșu, galben sau verde.
O mica vacanță în Maramureș ar fi incompletă fără un traseu pe cărări de munte cu Mocănița, singura locomotivă cu aburi perfect funcțională la nivel mondial. Traseul labirintic șerpuiește pe drumurie forestiere, iar peisajele sunt fabuloase indiferent de anotimp. Locomotivele se alimentează cu lemne, iar Mocănița nu face decât să te conducă pe lungul drum al istoriei.
Vacanța în România a început într-un mod foarte relaxant și așa trebuie să se și încheie. Lacul Albastru pare a fi destinația cea mai potrivită, apele sale își schimbă nuanțele în funcție de lumina soarelui, iar frumusețea sa unică este completată perfect de pădurile de conifere din jur.