Cazanele Dunării sunt situate în Parcul Național Porțile de Fier fiind cea mai frumoasă și spectaculoasă zonă din Defileul Dunării. Aici fluviul se îngustează până la puțin peste 200 de metri în lățime și pe o distanță de 7,4 km câștigă în viteză și adâncime doar pentru ca mai apoi să se deschidă larg în fața ochilor. Este o priveliște de vis ce vine însoțită de multe atracții turistice.

Cazanele Dunării, privire de sus
Cazanele Dunării, privire de sus

Când vorbim despre Cazanele Dunării ne referim la partea cea mai îngustă a fluviului din întreaga distanță pe care Dunărea o parcurge de la intrarea în România. Regiunea este împărțită practic în două sectoare. Cazanele Mari în lungime de circa 4 km, care sunt încadrate de munții Ciucărul Mare pe malul românesc și Veliki Strbac pe malul sârbesc și Cazanele mici, de doar 3 km lungime, care sunt și ele încadrate de masivele Ciucărul Mic și Mali Strbac.

Cazanele Dunării
Cazanele Dunării

Întreaga regiune de la Cazanele Dunării a fost declarată Rezervație Naturală încă din 1980 de când datează hotărârea Consiliului Județean Mehedinți care acoperă o arie de peste 200 de hectare. Aici flora este în mare parte formată din plante și copaci cu caracter central european dar mai există și numeroase plante specifice ariei submediteraneene. Aici se găsesc plante protejate de lege și specifice acestor locuri: clopoțeii cazanelor, laleaua cazanelor sau stânjenelul de stâncă. Iar ceva mai sus, la peste 120 m altitudine găsim aici arbori tisa, monument al naturii.

Atracții turistice la Cazanele Dunării

În această zonă de țară există numeroase atracții turistice, unele naturale și altele create de mâna omului. Peștera Ponicova se încadrează în prima categorie, fiind cea mai mare peșteră din arealul Cazanele Dunării. Este ușor accesibilă din trei părți și are un grad mediu de dificultate. Cu toate acestea, celor ce vor să intre aici li se recomandă să poarte echipament adecvat de protecție.

Cazanele Dunării, Peștera Ponicova
Cazanele Dunării, Peștera Ponicova

Chipul lui Decebal sculptat în stâncă, deși la prima vedere pare vechi de când lumea, este o lucrare finalizată cu abia 10 ani în urmă. Inițiativa acestei construcții i-a aparținut istoricului și omului de afaceri Constantin Drăgan iar sculptura este așezată între Eselnița și Dubova la doar 18 km de Orșova. De remarcat că opera de artă este înaltă de 55 de metri ceea ce o face mai înaltă cu 8 metri decât statuia Mântuitorului din Rio și cu doar 6 metri mai mică decât faimoasa Statuie a Libertății.

Cazanele Dunării, Decebalus Rex
Cazanele Dunării, Decebalus Rex

Cetatea Trikule din care azi se mai văd doar două turnuri în ruină, reprezintă o importantă parte din istoria zonei. Această redută a fost clădită aici pentru a opri năvala otomană către Vest, fiind un punct strategic pe culoarul Dunării. Din păcate situl istoric nu mai este azi accesibil deoarece în anii comunismului zona a fost inundată pentru a putea fi amenajat lacul de acumulare de la Porțile de Fier 1. Totuși, chiar și așa, Cetatea Trikule rămâne un obiectiv interesant pentru turiștii de la Cazanele Dunării.

Cazanele Dunării, Cetatea Trikule
Cazanele Dunării, Cetatea Trikule

Tabula Traiana este poate cel mai vechi monument de la Cazanele Dunării, o placă pusă din ordinul împăratului Traian alături de alte nouă care să marcheze victoriile romanilor în Dacia și acțiunile lor de aici.

Cazanele Dunării, Tabula Traiana
Cazanele Dunării, Tabula Traiana