Londra este capitala Angliei, un oraș cu o frumusețe deosebită cunoscut în întreaga lume pentru modul în care s-a dezvoltat în ultimele secole. Numeroase edificii din Londra au devenit deja adevărate simboluri recunoscute de către turiștii din toate colțurile lumii. Din această categorie face parte și Tower Bridge, un pod construit peste Râul Tamisa ca și punte de legătură între nordul și sudul orașului.

Noaptea, construcția este frumos iluminată
Noaptea, construcția este frumos iluminată / Foto: http://www.scenicreflections.com

Tower Bridge a fost construit între anii 1888-1894 și a devenit în scurt timp o emblemă a orașului. Tower Bridge este în același timp și un pod mobil și un pod suspendat. Cele două turnuri legate între ele de o pasarelă sunt foarte cunoscute în lume și deseori, imagini cu acestea au fost utilizate în promovarea turismului londonez. Culoarea originală a podului a fost un maro ciocolatiu, dar în anul 1977 podul a fost vopsit în roșu, alb și albastru în onoarea Reginei Elisabeta a II-a, ca și recunoștință pentru cei 25 de ani de când se afla la conducerea țării.

Cele două turnuri au deja un simbol al capitalei engleze
Cele două turnuri au deja un simbol al capitalei engleze / Foto: http://wallpaper-million.com

Tower Bridge s-a născut practic dintr-o nevoie, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea comerțul s-a dezvoltat foarte mult, fapt care a dus la construirea unui nou pod. Anul 1876 este momentul în care un comitet special se reunește, analizează problema și astfel se decide construirea celui ce avea să fie Tower Bridge. În total, peste 50 de echipe de arhitecți pricepuți și-au trimis schițele, dar cea a lui Horace Jones, arhitect al orașului a fost acceptată în anul 1884.

Tower Bridge, edificiul care schimbă orizontul Londrei
Tower Bridge, edificiul care schimbă orizontul Londrei / Foto: www.globeimages.net

Construcția propriu-zisă a Tower Bridge începe în 1888 și a durat 8 ani, timp în care 432 de muncitori formează o adevărată echipă care va construi un simbol al Angliei. S-a pus mult accent pe siguranța pe care o oferă acest pod, astfel, doi piloni masivi fabricați din peste 70 000 de tone de beton au fost înfipți în solul râului pentru susținere. Scheletele turnurilor sunt turnate în oțel și mai apoi structura este îmbrăcată în granit și piatră ca și protecție a părților metalice, dar și pentru a da podului un aspect cât mai plăcut.

Pe pod trec zilnic peste 40 000 de persoane
Pe pod trec zilnic peste 40 000 de persoane / Foto: 1ms.net

Tower Bridge are o lungime totală de 244 de metri și este astăzi o trecere importantă peste Tamisa. Peste 40 000 de oameni trec zilnic pe Tower Bridge în mașini, cu bicicleta sau pe jos. Priveliștea pe care o oferă este uimitoare, podul fiind locul unde turiștii adoră să se fotografieze. Între anii 2008-1012 Tower Bridge a trecut printr-un proces amplu de modernizare, construcția fiind astăzi mai înfloritoare ca niciodată. Costul lucrărilor s-a ridicat la 4 milioane de lire sterline, dar tot efortul a fost răsplătit de uimirea locuitorilor și turiștilor deopotrivă.

Un apus de soare splendid!
Un apus de soare splendid! / Foto: travelhdwallpapers.com

Așadar, Tower Bridge este o construcție magnifică, edificiul fără de care Londra nu ar mai fi la fel.