Ponza, insula care înfrumusețează Marea Tireniană

Ponza, insula care înfrumusețează Marea Tireniană

Insula Ponza, Italia
Insula Ponza, Italia / Foto: http://www.zastavki.com

Ponza este cea mai mare dintre insulele Arhipelagului Pontine din Italia, situată fiind la sud de Capul Circeo, în Marea Tireniană. Regiunea este absolut superbă, iar peisajul este de o frumusețe aproape ireală. Insula Ponza a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, fiind pe atunci o zonă cu păduri gigantice și doar câteva persoane care se stabiliseră în regiune.

Peșterile de pe Insula Ponza sunt uimitoare!
Peșterile de pe Insula Ponza sunt uimitoare! / Foto: http://www.zastavki.com

Lucrurile au evoluat foarte mult și astăzi Insula Ponza este o regiune de basm, este locul spre care se orientează turiștii ce vor să aibă parte de o vacanță relaxantă la malul mării. Deseori aglomnerația urbană devine foarte obositoare, iar o escapadă într-un loc liniștit este tot ce ai nevoie pentru a-ți recupera energia. Ei bine, Ponza este chiar acel loc plin de vitalitate, cu un spirit aparte ce îți va reda energia de care ai nevoie pentru a face față provocărilor zilnice.

Un far din largul mării
Un far din largul mării / Foto: http://www.zastavki.com

Ponza este de fapt rămășiță a unui vulcan stins, lungimea insulei fiind de aproximativ 5,5 kilometri, iar lățimea de doar 1,5. Insula are forma unei semilune, fiind alcătuită dintr-o plajă principală și alte câteva plaje mici care se supraaglomerează în weekend-urile de vară. Zona de coastră este în cea mai mare parte stâncoasă, fiind formată din caolin și o piatră ce poartă numele de tuf. Rocile naturale sunt niște formațiuni destul de ciudate și deseori pot fi observate forme ambigue. Turiștii observă deseori în stâncile coastei silueta unor călugări, umbra unei perechi de pantaloni gigantică, un petic de flori, de ciuperci, iar lista poate continua la infinit. Deseori, aceste forme sunt rezultatul minții umane, dar este destul de amuzant să privești minute în șir la zona pietroasă și să-ți lași imaginația să zburde în voie.

Scufundările sunt foarte populare pe Plaja Chiaia di Luna
Scufundările sunt foarte populare pe Plaja Chiaia di Luna / Foto: http://www.ariadash.com

Chiaia di Luna este cea mai populară plajă din Insula Ponza, deși, practic, turiștii se înghesuie pe un petic de piatră. Zona în sine este foarte spectaculoasă, de aceea turiștii ignoră faptul că trebuie să stea întinși pe piatră dură, lucru destul de inconfortabil dacă stăm să analizăm acest aspect. Pe de altă parte, soarele arde cu putere, ambarcațiunile plutesc agale pe apele mării și doar câteva chicote de copii perturbă liniștea cu glasurile lor vesele.

Portul din Ponza este locul unde rămân peste noapte ambarcațiuni din toată lumea
Portul din Ponza este locul unde rămân peste noapte ambarcațiuni din toată lumea / Foto: http://turistipercaso.it

După ce ai petrecut ore bune la plajă și după ai prins un bronz de invidiat este momentul să își îndrepți atenția spre celelalte obiective turistice de pe Insula Ponza. Teritoriul este alcătuit din multe zone interesante, peșteri și un frumos port unde se odihnesc peste noapte ambarcațiuni din toată lumea.

Insula Ponza, un loc de vis!
Insula Ponza, un loc de vis! / Foto: http://www.sunsail.com

În concluzie, Insula Ponza este un loc de vis, spațiul care oferă energie și vitalitate. Dacă ajungi pe insulă nu uita de înghețata italienească. Sortimentele cu fructe, cafea sau tiramisu sunt un deliciu!